Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Ny trend: En bekant röst ber om pengar – men samtalet kommer från en bedragare som använder AI för att imitera någon du känner

En person sitter vid en bärbar dator och håller i två kreditkort i ena handen och en telefon i andra handen.
Bildtext Konsumentförbundet påminner om att man ska vara extra noggrann om någon oväntat ber om pengar per telefon. Det lönar sig att försäkra sig om att man talar med rätt person.
Bild: Fera Tash

Fenomenet förekommer tills vidare bara utomlands, men polisen bedömer att också finländare kommer att kunna drabbas så småningom.

AI-modeller som kan imitera röster gör det lättare för brottslingar att ringa och lura folk på pengar.

Den här AI-tekniken har utvecklats snabbt under senare tid och har samtidigt blivit betydligt mer tillgänglig. Det ökar risken för att en brottsling på ett mer övertygande sätt kan utge sig för att vara en nära bekant.

Den nya tekniken möjliggör alltså att en persons röst ändras till en annan persons röst, till och med så gott som i realtid, med minimal fördröjning.

Hör en vanlig röst och sedan en AI-röst

0:15

Imitationen kan låta ganska så övertygande. För att träna AI-systemet att kunna härma en viss röst krävs det att systemet förses med ljudmaterial där en viss person pratar – gärna flera minuter. Men bara några få sekunder kan också räcka.

I utlandet har metoden redan börjat användas aktivt av bedragare. Till exempel mor- och farföräldrar har blivit lurade på pengar, när de har trott att de talat med ett barnbarn som befinner sig i en nödsituation och behöver få pengar överförda till sig på kort varsel.

Polisstyrelsen och Centralkriminalpolisen känner ännu inte till att AI-tekniken skulle ha använts för brott i Finland, men man ser det som oundvikligt att det kommer att ske.

Det är faktiskt skrämmande

Kristel Pynnönen Andersson, jurist på Konsumentförbundet

På Konsumentförbundet är man oroad över att AI-system har blivit så bra på att imitera specifika röster.

– Det här gör det ännu svårare för oss och konsumenterna att komma på eller förstå att någon håller på att lura en. Det är faktiskt skrämmande, säger juristen Kristel Pynnönen Andersson.

Porträtt på Kristel Pynnönen Andersson.
Bildtext Kristel Pynnönen Andersson värnar om konsumenternas bästa i sitt jobb på Konsumentförbundet.
Bild: Katriina Laine / Yle

Polisstyrelsen nämner att det också tidigare har förekommit att bedragare ändrar sin röst när de ringer upp finländare, men det har handlat om mer allmänna röstförändringar som inte imiterar en specifik röst.

Det lär vara lätt att komma åt de här systemen och lätt att använda sig av dem

Kristel Pynnönen Andersson

Pynnönen Andersson säger också att många kanske inte tänker på att brottslingar kan vara så fräcka.

– Man kanske tänker sig att det finns en viss gräns för vad man är beredd att ta sig till för medel för lura någon annan.

Dessutom känner många inte till att det är möjligt att låta tekniska verktyg imitera röster på ett trovärdigt sätt.

– Möjligheten för att kunna utnyttja det här så lär vara ganska låg. Det lär vara lätt att komma åt de här systemen och lätt att använda sig av dem, så det gör det ju ännu mer skrämmande, påpekar Pynnönen Andersson.

Det finns redan flera olika AI-tjänster som erbjuder möjligheten att imitera röster – till exempel VALL-E, Voice.ai och Respeecher.

”Viktigt att bli mer aktsam”

Om man tänker ur konsumentens synvinkel – vad borde man göra för att minska risken för att råka ut för sådana här lurendrejerier, att man blir lurad av en bekant röst?

– Jag skulle säga att vi alla måste bli mer aktsamma, alltså ta det här i betraktande. Vi måste bli bättre på att ifrågasätta om det kommer telefonsamtal från ett nummer man inte känner igen, när rösten ändå är bekant, kommenterar Kristel Pynnönen Andersson.

Om samtalet kommer från ett dolt nummer så kan det också vara en varningssignal.

Tidigare har det dessutom varit vanligt att bedragare förfalskat finländska telefonnummer, men det har blivit betydligt mindre vanligt under senare tid, efter att myndigheterna krävde att operatörerna skulle försvåra det här.

– Och fundera alltid då det handlar om pengar - kan det vara något lurt här bakom.

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att man talar med rätt person är att avsluta samtalet och själv ringa upp den person man tror att man talar med.

Pynnönen Andersson nämner också att man kan ställa personen en sådan fråga som bara folk som känner en kan veta svaret på.

AI-röster förekommer också i reklam

AI-tekniken används dessutom för att imitera röster i samband med marknadsföring. Det kan leda till reklam där en kändis verkar talar väl om en viss produkt – men i själva verket är det inte den kändisen som talar, utan någon helt annan person.

Pynnönen Andersson ser det som en fortsättning på att stillbildar på kändisar också tidigare använts i reklam och i falska nyhetsartiklar.

– Det här är någonting som vi har märke till redan en tid, om vi tar bitcoin som ett exempel, så här var det jättevanligt att man använde sig av bekanta ansikten i den här marknadsföringen, säger juristen Kristel Pynnönen Andersson.