Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sirkkalabackens skola i Åbo läggs ner i höst – elever med specialbehov ska få samma stöd som tidigare

Sirkkalabackens skolbyggnad.
Bildtext Arkivbild. Sirkkalabackens skola har tidigare haft sin verksamhet i en byggnad alldeles intill Sirkkala skola, men för tillfället håller skolan till i tillfälliga lokaler i Kärsämäki.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

På måndagskvällen godkände stadsfullmäktige i Åbo förslaget att Sirkkalabackens skola slås ihop med Sirkkala skola och S:t Olofsskolan. Föreståndare Johanna Lindfors anser att det här är en bra lösning.

– Vi har fått vara med och planerat det här, och vi har genomfört det här på ett bra sätt. Det här är en bra lösning för alla, säger Lindfors.

Sirkkalabackens skola är till för elever med specialbehov, och Lindfors betonar att sammanslagningen inte kommer att förändra det stöd som finns för elever med specialbehov i dagens läge.

– Vi har varit väldigt måna om att resurserna inte ska försvinna när vi slås ihop. Tvärtom, det är jätteviktigt att allting får finnas kvar. Det stöd som eleverna tidigare har fått kommer att finnas kvar också i framtiden, säger Lindfors.

Johanna Lindfors.
Bildtext Johanna Lindfors är nöjd med stadsfullmäktiges beslut.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Åbo stad övervägde att lägga ner Sirkkalabackens skola redan 2014, men beslutade sedan att inte göra sig av med skolan trots allt.

Sammanslagningen kommer att ske när renoveringen av Sirkkala skola blir klar i höst. Lindfors säger att det känns bra att få börja om i nya, ändamålsenliga lokaler, där man på ett ännu bättre sätt kan ge eleverna stöd. Hon säger också att det blir mer jämställt att alla får jobba under samma organisation.

– Vi har alltid haft ett gott samarbete, men i och med att vi nu har funnits i tillfälliga lokaler har vi kommit ännu närmare varandra, och vi har fått öva på det här i snart två år. Vi känner oss som en skola väldigt långt redan.

I och med att skolorna slås ihop försvinner också den föreståndarroll som Johanna Lindfors har haft. Hon kommer istället att bli biträdande rektor som har en roll både i Sirkkala och i S:t Olofsskolan.

– Jag kommer att fokusera mitt arbete mot de små grupperna, och se till att det finns stöd för de elever, den personal, och de familjer som behöver det.