Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De ryska diamanterna glittrar i diamanthuvudstaden Antwerpen – inga EU-sanktioner har ännu satt stopp för dem

Ingen nytta med att EU på egen hand bannlyser ryska diamanter, säger diamantlobbyn i Antwerpen. Det krävs större internationella lösningar än så.

De ryska diamanterna omfattas inte av EU-sanktioner, trots upprepade försök att ta dem med. Belgiska Antwerpen lär drabbas hårt ekonomiskt om diamanthandeln med Ryssland upphör.

Det är inte svårt att hitta till Antwerpens berömda diamantkvarter. Strax utanför tågstationen möts man redan av de första affärerna som utlovar de bästa och ärligaste priserna på den värdefulla ädelstenen.

Längs de smala gågatorna längre in i kvarteren, där juvelerarbutikerna ligger tätt, är det inte så mycket liv och rörelse en regnig förmiddag i mars.

Men vädret kan ge ett missvisande intryck. För här finns inte bara affärer utan också diamantimportörernas och -exportörernas högsäte.

Några polisbilar, övervakningskameror och en vägbom vittnar om den dyra business som pågår längs några hundra meter på Hoveniersstraat.

Om den europeiska unionen vill agera ensam, så kommer det inte att ha någon effekt på den ryska parten

― Tom Neys, Antwerp World Diamond Centre
Gata i diamantdistriktet i Antwerpen
Bildtext Gågatorna i Antwerpens diamantdistrikt kantas av juveleraraffärer.
Bild: Mette Nordström / Yle

Vid den främsta lobbyorganisationen, som likaså har sitt kontor här, är det självklart att EU-sanktioner mot de ryska diamanterna är en dålig idé.

– Om den europeiska unionen vill agera ensam, så kommer det inte att ha någon effekt på den ryska parten och det är nog inte vad vi vill ha, säger Tom Neys som är talesperson vid Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Han menar att de ryska diamanterna i så fall kommer att hitta andra rutter, bland annat till Mellanöstern eller Indien.

– Diamanter är inte som olja eller gas, man behöver ingen infrastruktur eller hundratalsmiljoner i investeringar, säger Neys och fortsätter med att säga att de snabbt kan flygas ut till ett annat land.

Talesmannen för Antwerpens diamanlobby framför ett utställningsbord med diamanter
Bildtext Tom Neys från Antwerp World Diamond Centre menar att enbart EU-sanktioner inte skulle ha önskad effekt.
Bild: Yle

Framgången har varit beroende av de ryska diamanterna

Diamanthandeln i Antwerpen har anor över 500 år tillbaka i tiden, då de första oslipade diamanterna kom hit från Indien.

Idag sägs över 80 procent av världens diamanter i något skede få sin väg här via, och Antwerpen kallas fortfarande världens diamanthuvudstad.

Enligt AWDC sysselsätter industrin omkring tiotusen personer, och uppges årligen hämta in cirka 40 miljarder dollar (cirka 37 miljarder euro), vilket är ett av argumenten mot sanktionspolitiken.

Ett annat är det stora ryska inslaget i handeln.

– Antwerpens framgång som världens största diamantcentrum har varit beroende av de ryska diamanterna. Dessa oslipade diamanter har stått för 25 procent av importen, vilket betyder att var fjärde diamant som säljs har sitt ursprung i Ryssland, säger forskaren Hans Merket som anser att sanktioner är nödvändiga.

Han jobbar vid forskningsinstitutet International Peace Information Service (IPIS) och är specialiserad på sambandet mellan naturresurser och konflikter.

Enligt honom har handeln med de ryska diamanterna nu ändå minskat med ungefär 20 procent, efter ett kort uppsving då kriget i Ukraina bröt ut.

Merket underskriver inte att Antwerpen skulle drabbas hårt ifall inflödet från Ryssland stoppas, de argumenten är överdrivna menar han. Däremot är det mera troligt att diamanterna skulle skickas till nya destinationer för slipning och behandling.

– Det är en väldigt rörlig handel som lätt kan flytta från ett centrum till ett annat, säger han och nämner att Dubai kan vara redo att ta över efter Antwerpen.

Forskaren Hans Merket vid IPIS i Antwerpen
Bildtext Forskaren Hans Merket säger att man bör hitta sätt för att begränsa handeln med ryska diamanter.
Bild: Yle

Ryssland toppar listan över diamantproducenter

Ryssland har världens största diamanttillgångar, med gruvor bland annat i delrepubliken Sacha och i Archangelsk, och landet beräknas producera en tredjedel av världens diamanter.

Det gruvbolag som sköter över 90 procent av den här produktionen är Alrosa, med den ryska staten som en av delägarna.

Fred är viktigare än diamanter

― Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till det belgiska parlamentet

Det betyder att diamanterna är en lukrativ business också för Kreml, även om ädelstenarna inte ens kommer nära de inkomster som den ryska energisektorn genererar.

Under 2021 - året före det ryska anfallskriget i Ukraina - håvade den ryska gruvjätten in 4,2 miljarder dollar på sin diamantförsäljning.

Vy från en rysk diamantgruva i Sacha
Bildtext Vy från en av de diamantgruvor som drivs av Alrosa i den ryska republiken Sacha, tidigare känd som Jakutien.
Bild: EPA-EFE

”Fred är viktigare än diamanter”, sa den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj när han i mars förra året via videolänk vädjade till det belgiska parlamentet att stoppa diamanthandeln med Ryssland.

Ett år senare är situationen oförändrad, och inget av EU:s tio sanktionspaket mot Ryssland har tagit med de ryska diamanterna.

För tillfället tror man inte heller att det elfte paketet kommer att omfatta dem.

Spårningssystem i stället för sanktioner

EU:s sanktioner kräver enhällighet och i diamantfrågan är det bara ett lands handel som skulle drabbas av sanktionerna, och det är Belgien.

Att stoppa de ryska diamanterna stöds av flera partier i den belgiska regeringen, och även om premiärminister Alexander De Croo också säger att han vill det, så ligger fokus nu på en annan lösning än regelrätta sanktioner.

EU och världens rikaste länder i G7-gruppen uppges jobba för att få fram ett internationellt spårningssystem som skulle drabba de ryska diamanterna på ett större område är den europeiska unionens.

Man kan inte spåra diamanter idag, vilket betyder att när de säljs till konsumenter så kan man inte säga varifrån de kommer

― Hans Merket, forskningsinsitutet IPIS
Närbild av oslipade diamanter
Bildtext En samling oslipade diamantstenar.
Bild: EPA-EFE

Det välkomnas av Tom Neys vid Antwerp World Diamond Centre.

– Om hela G7 gör en klar markering och hittar ett spårningssystem som är vattentätt - och som Indien omfattar - så kan vi nå 70-75 procent av marknaden, säger han och konstaterar att det skulle ha en inverkan på de ryska diamanterna eftersom det då inte skulle finnas en tillräckligt stor marknad för dem.

Också forskaren Hans Merket menar att det skulle vara ett steg i rätt riktning.

– Man kan inte spåra diamanter idag, vilket betyder att när de säljs till konsumenter så kan man inte säga varifrån de kommer, säger Merket och fortsätter med att säga att ett fungerande spårningssystem också kunde göra sanktioner lättare att införa på EU-nivå eller bland G7-länderna.