Lönar det sig att taktikrösta i riksdagsvalet? Så här svarar experten
Riksdagsvalet väntas bli en spännande kamp mellan Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna. Med tre jämnstora partier i täten kan taktikröstning bli en fråga för väljarna. Vi frågar en expert om det fungerar.
Inför riksdagsvalet visar partimätningarna tre jämnstora partier. Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna ligger i topp och enligt Yles senaste mätning ligger alla lika inom felmarginalen.
Staffan Himmelroos som är universitetslektor vid Soc & kom forskar i valfrågor. Han säger att det kan finnas ett visst höjt intresse för taktikröstning i årets val.
Taktikröstning är alltid ett element i val. Det handlar om att folk röstar taktikerande, i stället för att rösta på den kandidat som ligger en närmast.
– Det beror ofta ganska mycket på valsystemet i det specifika land man röstar i, hur mycket det erbjuder eller motiverar väljare att taktikrösta, säger Himmelroos.
Att ha tre lika stora men ideologiskt väldigt olika partier i toppen kan öka intresset för väljarna att taktikrösta. Till exempel kan väljare som vanligtvis röstar på vänsterkandidater flytta sin röst till SDP för att partiet ska få mer stöd än Samlingspartiet som har en annan syn på ekonomin.
Vice versa kan väljare som röstar högerut men inte på Samlingspartiet nu lägga sin röst på partiet för att få en statsminister som heter Petteri Orpo (Saml). Kutymen i Finland är att partiet som fått mest röster inleder regeringssonderingen.
Svårt att spåna kring taktikröster
I en del länder röstar man endast på det parti man vill se regera. Däremot är det finländska listsystemet byggt så att väljaren alltid är tvungen att rösta på en enskild kandidat. Det ger större möjligheter att fundera kring om den kandidat man väljer har möjlighet att bli invald.
– Väljer man den kandidat man gillar bäst eller den som är i ett parti som kanske har en bättre chans till framgång? beskriver Staffan Himmelroos väljarens dilemma.
Enligt honom finns det många olika sätt att taktikrösta och det är svårt att säga vem som eventuellt skulle vinna eller förlora på det.
– Jag kan tänka mig att riktigt små partier kan ha det tufft av den orsaken, men så är det nog i nästan alla valsystem. Av olika orsaker är det svårt att vara ett riktigt litet parti.
I den rådande situationen med tre likstarka partier är det typiskt för någon som vill taktikrösta att indirekt rösta emot något.
– Men det finns mycket annat som spelar in också, till exempel vilka möjligheter till framgång partiet har i det distrikt man röstar i.
SFP-väljare är trogna partiet
Inom Svenska folkpartiet finns det en del liknande ideologier som inom Samlingspartiet. Det är ändå väldigt svårt att veta om SFP:s röster kommer att läcka över till Samlingspartiet.
SFP-väljare är förhållandevis trogna jämfört med andra partier och det är främst i presidentval som man ser en skiftning i röster.
– Där är SFP-väljare kanske mer benägna att byta parti, säger Staffan Himmelroos.
Om vi tänker på den enskilda väljaren, lönar det sig att taktikrösta?
– På individnivå; nej. Även i ett litet land som Finland så är det väldigt liten chans att det är just din röst som avgör valet.