Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det haglar in kommentarer om vård för svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning: ”Det var exakt det vi från början sade att inte får ske”

Kvinna med långt mörkt hår och grå tröja sitter i en uppblåsbar grön bassäng med sin dotter. Dottern skrattar. I bassängen finns ett bollhav och en stor boll.
Bildtext Ingåbon Cecilia Sjöblom har varit väldigt nöjd med den service dottern Madde Nyman fått via kommunen och Kårkulla. I det nya välfärdsområdet känns det som att de glömts bort.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Vid årsskiftet upphörde Kårkulla samkommun som skött rehabilitering och service för personer med funktionsnedsättning i hela Svenskfinland. Verksamheten skulle fortsätta i de nya välfärdsområdena.

Men så har det inte gått. Svenska Yle kunde på tisdagen berätta att personer med intellektuell funktionsnedsättning glömdes bort efter vårdreformen i Västnyland. Servicen tycks ha gått upp i rök, och ingen har kunnat ge några besked om vart familjer till personer med intellektuell funktionsnedsättning ska vända sig.

Expert- och utvecklingscentret vid Kårkulla styrdes vid årsskiftet över till Egentliga Finlands välfärdsområde, så i Egentliga Finland och på Kårkullabacken i Pargas har servicen för personer med funktionsnedsättning fortsatt helt som tidigare.

Då Kårkulla i vårdreformen splittrades fick Egentliga Finlands välfärdsområde ett koordineringsansvar då det gäller svenskspråkig service. Tanken var att de sju övriga tvåspråkiga välfärdsområdena kunde köpa svenskspråkiga experttjänster av Egentliga Finland.

– Det haglar in kommentarer om att den utlovade kontinuiteten i experttjänsterna inte fungerar och oron för målgruppen är jättestor. Kunnandet i de regionala expertteamen håller på att splittras. De blir en splittring i splittringen, och det var ju exakt det vi från början sade att inte skulle få ske, säger Susanne Karlsson, specialsakkunnig och chef för expert- och utvecklingscentret vid Egentliga Finlands välfärdsområde.

En mörkhårig kvinna
Bildtext Susanne Karlsson säger att krävande funktionshinderservice på svenska kan köpas av Egentliga Finlands välfärdsområde.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Karlsson var våren 2022 Kårkullas tillförordnade samkommunsdirektör, och hon framförde då för riksdagen sin oro för vad som händer om Kårkulla och den svenska servicen splittras, att det blir svårt att upprätthålla den nödvändiga servicen på svenska i alla områden.

– Vi ser det som en omöjlig ekvation helt enkelt. Det är frågan om språkliga frågor, jämlikhet, ekonomi och kvalitetssäkring. Dessa aspekter lider då volymerna blir så små, sade Karlsson då.

Varför gick det ändå så?

– Jag tror de olika välfärdsområdena gör sitt yttersta för att försöka producera tjänsterna själva, och det är nog ett stort misstag för volymerna har redan tidigare varit väldigt små för den svenskspråkiga servicen. Redan under Kårkullas tid var det just på gränsen att vi hade experter i proportion till volymerna, säger Karlsson.

Det finns i dag ett grundavtal kring experttjänsterna, och ett nytt samarbetsavtal ska undertecknas i höst. Enligt Karlsson måste man där i grunden fundera över vilka tjänster man ska samarbeta kring på svenska. På det sättet kan man säkra att alla får den service de behöver på finska och på svenska.

– Det verkar som att välfärdsområdena nu i alldeles för snabb takt försöker anpassa olika organisationsmodeller. Man borde revidera gamla verksamhetsformer och tankesätt först då man vet att nya fungerar, säger Karlsson.

två glada personer med intellektuell funktionsnedsättning
Bildtext Arkivbild. Personer med intellektuell funktionsnedsättning har i en del välfärdsområden haft svårt att få den service och habilitering de tidigare fått.
Bild: FDUV / Elias Vartio

I Egentliga Finland har personer med intellektuell funktionsnedsättning knappt alls märkt av organisationsförändringen och övergången till det nya välfärdsområdet. Skillnaden är stor jämfört med andra områden. Familjer har hört av sig både till Susanne Karlsson och till FDUV, intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.

– Jag hoppas verkligen att Västra Nylands välfärdsområde nu tar till sig den här kritiken, och ser att det finns möjlighet att köpa tjänsterna från Egentliga Finlands välfärdsområde, för här finns beredskapen till all expertis och också krisundersökning och rehabiliteringstjänster, säger Karlsson.

Diskussion om artikeln