Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samma nål användes för flera klienter vid blodprov – tiotals klienter inom hemvården i Åbo kan ha utsatts för smittsamma sjukdomar

Uppdaterad 15.03.2023 06:35.
Mätning av blodsocker.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Flera klienter inom hemvården i Paltta i Åbo kan ha smittats av sjukdomar i samband med blodsockerprovtagningar.
Bild: LUONG THAI LINH/EPA/AOP

Cirka 50 klienter inom hemvården i stadsdelen Paltta i Åbo kan ha utsatts för sjukdomar som smittar via blod. Det här kom fram under en kontroll som hemvården i Egentliga Finlands välfärdsområde gjorde.

Vid ett besök för egenkontroll framkom det att en anställd inom hemvården i Paltta i Åbo använt samma nål då hen tagit blodsockerprov från klienter. Enligt preliminära uppskattningar kan cirka 50 klienter inom hemvården ha utsatts för sjukdomar som smittar via blod. För säkerhets skull kartläggs det om det finns utsatta också i andra hemvårdsområden.

Eeva-Sirkku Pöyhönen, som är resultatområdesdirektör för tjänster till äldre, skriver i ett pressmeddelande att de tar situationen på allvar.

– Vi kommer under denna vecka att personligen ta kontakt med alla klienter som har utsatts för nålfelet. Vi kontrollerar anvisningarna som gäller tagandet av blodsockerprov i alla hemvårdsområden i välfärdsområdet omedelbart, säger hon i pressmeddelandet.

Polisanmälan kan bli aktuell

Till Yle Åboland säger Pöyhönen att den anställda som begått misstaget tills vidare har befriats från sina arbetsuppgifter. Välfärdsområdet gör sin egen utredning i fallet, och på basis av den är det möjligt att händelsen polisanmäls i ett senare skede.

– Vi vet mera om det här i slutet av veckan när vi har kommit vidare i vår utredning, säger Pöyhönen.

Jutta Peltoniemi, som är förvaltningsöverläkare i Egentliga Finlands välfärdsområde, säger till Yle Åboland att fallet är unikt.

– Jag kommer endast på ett liknande fall som skedde 2016 i Helsingfors, säger Peltoniemi.

Då var det en anställd vid HUSLAB:s laboratorium som använde samma nålar vid blodprovstagning.

Enligt Peltoniemi utreder man nu de bakomliggande orsakerna till att missödet har skett.

– Vi vill såklart veta om det här handlar om ett enskilt misstag av en enskild person eller om det finns större bakomliggande problem gällande exempelvis den utbildning som hemvårdspersonalen får i de här frågorna, säger Peltoniemi.

Klienter kontaktas

Alla klienter inom hemvården i Paltta som berörs av misstaget får noggranna anvisningar av hemvården och därtill erbjuder välfärdsområdet dem en möjlighet att diskutera ärendet med yrkesutbildade personer inom kontroll av smittsamma sjukdomar.

De klienter som har utsatts för felet kommer att erbjudas en möjlighet till blodprov och uppföljningen fortsätter under cirka ett halvt års tid.

Artikeln uppdaterad 14.3.2023 klockan 15.39: Med kommentarer av Eeva-Sirkku Pöyhönen och Jutta Peltoniemi.