Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå båtklubb måste flytta då inkvartering byggs – kommunen bidrar med 5 000 euro

En grämatta med träd där företagare i Ingå planerar inkvartering i småbåtshamnen.
Bildtext Inkvartering planeras mellan Fjärdvägen och småbåtshamnen i Ingå kyrkby. Där finns också Ingå båtklubbs byggnad som ska bort. Det är det lilla vita huset på gräsmattan som det är frågan om. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ingå båtklubbs lilla hus står på ett område i Ingå kyrkby där företagare planerar att bygga inkvartering. Ingå kommun bidrar med 5 000 euro så båtklubben kan skaffa ett nytt hus.

Företagarna Heidi Kiuru och Catrine Hagström vill bygga fem till tio tillfälliga byggnader längs Fjärdvägen och intill Café Wilhelmsdal i Ingå kyrkby. Byggnads- och miljönämnden har redan beviljat deras företag Vik Inn undantagslov så nu kan de ansöka om permanent bygglov.

Kommunstyrelsen beslöt den 13 mars att arrendera området på cirka 1 250 kvadratmeter åt företaget. Arrendetiden är 30 år från och med maj i år.

Men kommunen ska också ge Ingå båtklubb 5 000 euro så att klubben kan hitta en annan lokal då den nuvarande finns där inkvarteringen planeras.

Försvunna avtal

Tjänstemännen upptäckte att kommunen i något skede har överlåtit den lilla vita byggnaden åt Ingå båtklubb och byggnaden är också upptagen i båtklubbens balansräkning. Klubben har investerat egna pengar bland annat i byggnadens fasad, tak och fönster.

Men kommunen har inte hittat något arrendeavtal. Överlåtelsen har skett någon gång på 1980-talet, men dokumentation saknas i kommunen.

Kommunen stöder båtklubben

Det här visste tjänstemännen inte om då kommunen förhandlade om inkvarteringsbygget med företagarna. Tjänstemännen anser därför att kommunen ska understödja båtklubben när den skaffar en ny motsvarande lokal.

Ingå båtklubb och kommunen har kommit överens om att klubben kan bygga huset, men att anskaffningen av material görs tillsammans med kommunen.

Diskussion om artikeln