Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Slarv med säkerhetsbältet i paketbilar

Många passagerare i paketbilar struntar i bilbältet. Det konstaterar polisen i Österbotten efter sin övervakning av säkerhetsanordningar.

På polisinrättningens område skrevs totalt 246 trafikförseelseavgifter på grund av underlåtenhet att använda säkerhetsanordningar. 75 stycken förare tilldelades trafikförseelseavgift för att de använde elektroniska apparater då de körde bil.

- Passagerare som färdades i paketbilar och utan bilbälte stack ut ur mängden och speciellt olika företags anställda färdades i paketbilarna utan bälten. Men överlag var användningsprocenten av säkerhetsbälte hög, säger överkommissarie Janne Kangas vid Polisinrättningen i Österbotten.

Nyare fordon varnar ifall säkerhetsbältet inte används då man kör iväg. Detta har förmodligen lett till att användningen av säkerhetsbälte har ökat.

Relaterat

Åbo stad hyr ut lastcyklar – är i bruk från och med tisdag

Från och med tisdag kan man hyra en lastcykel av Åbo stad. Åbo är den första staden i Finland som erbjuder den här möjligheten.

Det är frågan om elcyklar, som har en låda framför cykeln. I lådan finns säkerhetsbälten för barn.

Lastcyklarna är inte en del av Fölläricykelnätet men kan hyras via samma app som stadscyklarna. Lastcykelns symbol på kartan är en blixt.

Till en början kommer fyra lastcyklar att vara i bruk. De kan hämtas och parkeras på tre ställen; vid Ikituuri i Studentbyn, busstationen och Förin. Dessutom planeras en station till Kuppis.

Polisen intensivövervakar användning av säkerhetsbälte och mobiltelefoner i trafiken under nästa vecka

Användningen av säkerhetsanordningar och ouppmärksamhet intensivövervakas i hela landet under måndagen till fredagen 6–10.3.

Av alla personer som dog i motorfordonsolyckor år 2021 använde 65 inte säkerhetsbälte. Av dem skulle sannolikt 33 ha räddats om de hade använt säkerhetsbälte, meddelar Polisen.

– Det kostar inget att använda säkerhetsbälte, men att inte använda det kostar 70 euro eller i värsta fall ditt eget eller en annan persons liv, säger polisinspektör Tuomo Katajisto vid Polisstyrelsen.