Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera vurpor i tajta stadssprinten – se när Chappaz och Seller nästan rammar kameraman

Uppdaterad 14.03.2023 18:25.
Jules Chappaz oli hyvin lähellä törmäystä kameramieheen Drammenin sprintissä - Spela upp på Arenan

Det kan bli riktigt trångt i stadssprinten i Drammen. Det fick vi ett tydligt exempel på i herrarnas kvartsfinaler. Johannes Høsflot Klæbo höll sig på benen hela tiden och tog en ny seger.

I sprint kan allt hända, men då herrarna tävlade i kvartsfinalerna blev det nästan parodiskt. Den tajta stadssprinten bjöd ännu en gång på flera krascher.

I det andra kvartsfinalheatet var det Sindre Bjørnestad Skar som satte brickorna i rullning då han föll på eget bevåg och drog med sig Ludek Seller och Jules Chappaz.

– Plötsligt så låg jag där med rumpan i snön. Det var väldigt tajt och plötsligt försvann skidorna under mig. Det var dumt, säger Skar till Aftonbladet.

Seller och Chappaz hann inte alls reagera och det var på vippen att de skulle ha kört rakt in i en kameraman. Kameramannen hade dock sinnesnärvaro och hann hoppa undan i sista sekund.

– Jag är väldigt besviken. Jag vet inte vad som hände. Jag hade bra position och mycket energi, säger Chappaz till Expressen.

I det följande heatet skedde sedan en ny masskrasch då Jay Renaud, Zak Ketterson och Sivert Wiig fick sina tävlingar förstörda.

– Vad är det här för något, de faller ju en efter en, kommenterade NRK:s expert Torgeir Bjørn kvartsfinalerna.

Klæbo vann igen

Johannes Høsflot Klæbo höll sig på benen under hela dagen och i finalen var han överlägsen. Han avgjorde finalen tidigt på upploppet och tog säsongens sjunde sprintseger i världscupen.

– Jag älskar den här typen av stadssprinter. Det är ett tag sen jag tävlade här senast, banan var tuff och det sker mycket men jag gillar det, säger Høsflot Klæbo i sin segerintervju.

Lauri Vuorinen och Niilo Moilanen var enda blåvita herråkare som gick vidare från kvalet, men de slogs ut i kvartsfinalerna. För Moilanen såg det lovande ut men han kroknade på den långa målrakan och missade avancemang.

Niskanen diskad

Även på damsidan sågs en del vurpor under dagen. Bland annat i semifinalen stod både Julie Myhre och Nadine Fähndrich på näsan.

I finalen stod alla på benen och då blev det norsk seger. Kvalettan Kristine Stavås Skistad var starkast och vann med över en sekund före världsmästaren Jonna Sundling. Världscupledaren Tiril Udnes Weng slutade trea.

– Det här är det bästa stället som man kan vinna på. Jag försökte bara åka snabbt på slutet och det fungerade. Banan är tuff här men nu gillar jag den, säger Skistad.

För de finländska damerna tog dagen slut i kvartsfinalerna. Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä och Eevi-Inkeri Tossavainen slogs alla ut direkt.

Niskanen var inblandad i en incident i sitt heat då hon på upploppet bytte spår och körde över Nicole Monsoros skidor. Italienskan föll i den situationen men till en början såg det ut som att Niskanen inte skulle straffas.

Men efter tävlingen kom beskedet att Niskanen hade diskats och flyttades ner från trettonde till 30:e plats. Därmed gick också Niskanen miste om viktiga poäng i jakten på andraplatsen i totala världscupen.

Niskanen diskades i kvartsfinalen. - Spela upp på Arenan

Resultat, sprint (k):

Damer:
1. Kristine Stavås Skistad NOR 2.49,39
2. Jonnas Sundling SWE +1,22
3. Tiril Udnes Weng NOR +1,83
4. Laura Gimmler GER +2,16
5. Hedda Østberg Amundsen NOR +4,56
6. Julia Kern USA +9,68
--------------
18. Anne Kyllönen FIN
23. Katri Lylynperä FIN
24. Eevi-Inkeri Tossavainen FIN
30. Kerttu Niskanen FIN

Herrar:

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2.31,68
2. Erik Valnes NOR +1,79
3. Richard Jouve FRA +2,13
4. Ansgard Evensen NOR +2,20
5. Lars Agnar Hjelmeset NOR +2,66
6. Even Northug NOR +4,81
------------------
18. Niilo Moilanen FIN
24. Lauri Vuorinen FIN

Totala världscupen:

Damer:

1. Tiril Udnes Weng NOR 1733
2. Jessie Diggins USA 1588
3. Kerttu Niskanen FIN 1492
4. Rosie Brennan USA 1363
5. Frida Karlsson SWE 1220
6. Nadine Fähndrich SUI 1143

Herrar:

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2158
2. Pål Golberg NOR 1934
3. Federico Pellegrino ITA 1329
4. Hans Christer Holund NOR 1218
5. Simen Hegstad Krüger NOR 1116
6. Didrik Tønseth NOR 1109

Texten uppdaterad 14.3 klockan 18.25 efter beskedet om Niskanens diskning.

Diskussion om artikeln