Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Var tredje förstagångsväljare tänker rösta

Enligt en undersökning som gjorts av tidningen Helsingin Sanomat (på finska) är en tredjedel av förstagångsväljarna säkra på att de kommer att rösta i riksdagsvalet i april. Ungefär lika många säger att det är sannolikt att de kommer att rösta i valet, och nästan en fjärdedel är mer eller mindre säkra på att de inte kommer att rösta.

I undersökningen deltog 624 unga väljare. Oviljan att rösta motiverades inte entydigt, men bland annat handlade det om att väljarna inte kände att de har tillräckligt med kunskap om frågor de kan påverka genom att rösta.

Källa: Helsingin Sanomat

Inrikes

Åtta personer sitter i soffor i ett vardagsrum och ser på tv.

Ett riktigt Eurovisionsfan njuter av tävlingen året om: ”Det är en kärleksfull bubbla”

Drygt 160 miljoner tittare följer med Eurovision Song Contest under några dagar i maj, men efter att finalen är över börjar allt om igen. Niklas Ollila följer med Eurovisionen året runt, oberoende av om det råder Käärijäfeber eller inte.

Sofia Virta.

Sofia Virta är ny partiordförande för De Gröna

Vi följer De Grönas partimöte på plats i Seinäjoki. Flera personval hålls under lördagen.

Bilden föreställer ett sommartog på Vessö. På bilden syns ett cafè, samt människor som besöker torget.

Glad stämning och många besökare när Vessö sommartorg arrangerades för första gången

Vessö tar över efter att Bjurböle sommartorg slutade.

I dag inleder SFP sin partikongress

Årets sammanträde ordnas i Tammerfors, och inleds officiellt med ett tal av ordförande Anna-Maja Henriksson klockan 9:30. Talet kan ses direkt på partiets Facebooksida.

Partisekreterare Fredrik Guseff tror inte att regeringsförhandlingarnas frågor kommer att diskuteras på partimötet, som ordnas mitt under regeringsförhandlingarnas slutspurt.

Däremot kommer frågan om huruvida partiet gjort rätt val när de beslutat att samarbeta med Sannfinländarna komma på tal, menar Guseff.

Förhandsintresset är stort för partidagen i Tammerfors, även om inga överraskningar väntas. Valet av partiordförande och tre vice ordförande väntas gå på rutin.

Bildcollage av två bilder, till vänster ett djur i fångenskap och till höger vindkraft.

SFP samlas i Tammerfors: Det här kan delegaterna slåss om

Pälsdjur, vindkraft och mansförbund kan väcka diskussion.