Webb-teleskopets sällsynta fotografi: En supernova i vardande
Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas James-Webb teleskop sköts upp för drygt två år sedan. Nu publicerar Nasa en av teleskopets mest anmärkningsvärda kompositbilder.
Döende stjärnor går ofta relativt snabbt från att vara stjärnor till att bli supernovor. När de dör är det endast vissa stjärnor som genomgår en så kallad Wolf-Rayet fas, när stjärnorna förlorar sina yttre lager i ett spektakulärt gasmoln.
Före James-Webb teleskopet var adjektivet spektakulär inte lika berättigat, eftersom vi endast kunde föreställa oss hur det skulle se ut. Genom att kombinera fotografier tagna i flera olika våglängder – längre än de som kan ses med av mänskligt öga – har Nasa nu kunnat producera dessa kompositbilder.
Halvvägs från stjärna till supernova, 15 000 ljusår borta
Stjärnan är 15 000 ljusår borta, och har ungefär 30 gånger så mycket massa som solen. När ljuset nådde teleskopet kunde man se att den hade förlorat en massa som motsvarar 10 gånger vår sols massa.
Enligt Nasa är de detaljerade fotografierna ett bevis på de möjligheter som teleskopet öppnar upp för rymdforskning. Bland annat får man nu ny data kring vad som händer med massan som stjärnorna förlorar.