Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Planeringen av en tvåspråkig vårdcentral vid Åbolands sjukhus tar fart – allt från specialsjukvård till familjecenter ska få plats

bild på fasaden av åbolands sjukhus
Bildtext Arkivbild. Åbolands sjukhus stod klart 1951, och användes först som barnsjukhus. Nu ska det omvandlas till en tvåspråkig vårdcentral. Bilden är tagen i oktober 2020.
Bild: Arash Matin / Yle

Planerna på att göra Åbolands sjukhus till en tvåspråkig vårdcentral är i startgroparna. På tisdagen presenterades planerna för sjukhuset på ett möte som SFP:s fullmäktigegrupp i välfärdsområdet ordnade.

– Planeringen har ännu inte pågått särskilt länge, men vi har ambitiösa planer och vi har kommit väldigt långt. Vi måste helt enkelt ha fart på, eftersom vi har fått en tidsfrist, säger Miia Lindström, områdeschef för social- och hälsotjänster för Kimitoön, Pargas och Åbos svenskspråkiga service.

Det är fortfarande oklart när det kommer finnas mer konkreta planer för hur vårdcentralen ska se ut. Just nu jobbar projektgruppen på att ta fram en preliminär plan, som ska bli klar i juni, berättar Lindström.

Ljushårig kvinna i en korridor med grönväxter.
Bildtext Arkivbild. Miia Lindström säger att projektgruppen snart ska börja fundera mer på hur lokalerna ska se ut.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Det är mycket som ska få plats i vårdcentralen, som just nu går under arbetsnamnet Kaskisbackens vårdcentral. Där ska finnas bland annat social- och hälsovårdstjänster samt specialsjukvårdstjänster och ett familjecenter. Hur ska man få plats med allt?

– Nu har vi planerat verksamheten, och sedan ska vi titta närmare på volymen och vad det kräver för lokaler. Först efter det tittar vi närmare på hur Åbolands sjukhus ser ut och vad vi kan använda, och sedan får vi fundera på eventuella nybyggen. Det blir aktuellt i april och maj, säger Lindström.

Bristen på vårdpersonal, speciellt på svenska, kan eventuellt ställa till med problem när man ska rekrytera personal till den tvåspråkiga vårdcentralen, säger Miia Lindström.

– Tanken är ju ändå att en del av personalen ska flyttas från andra enheter eftersom man koncentrerar de svenskspråkiga tjänsterna till ett ställe, och det finns tvåspråkig personal runt om i Åbo. Men visst kommer det här bli en utmaning ändå, säger Lindström.

Inte helt enkelt att omvandla Åbolands sjukhus till en modern vårdcentral

Planen är att Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet ska köpa Åbolands sjukhus, och att Egentliga Finlands välfärdsområde sedan ska hyra in sig i lokalerna. Förhandlingarna pågår som bäst, och Henrik Karlsson, vd för Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet, hoppas på en hållbar lösning som fungerar i många år framöver.

Det är inte en helt enkel uppgift att omvandla Åbolands sjukhus så att fastigheten uppfyller dagens krav, säger Karlsson.

– Det är ett gammalt hus, det är skyddat av Museiverket, det är Erik Bryggman som har ritat det, så det finns vissa utmaningar, men jag tvivlar inte på att vi klarar av det, säger Karlsson.

Ett personporträtt av en man.
Bildtext Arkivbild. Enligt Henrik Karlsson är det inte helt lätt att omvandla Åbolands sjukhus.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Stiftelsen planerar också ett så kallat tryggt boende för seniorer på en tomt intill Åbolands sjukhus. Nu har man tillfälligt pausat planerna för att se vad välfärdsområdet anser om saken.

– Det trygga boendet är inte ett servicehus, utan det byggs med tanke på att vi blir äldre, och det här tar vi hänsyn till när vi planerar lägenheterna. Tanken är också att det ska finnas möjligheter till mycket social samvaro. Det här kan bli en bra helhet där man kan få smarta synergier, säger Karlsson.

Karlsson säger att Stiftelsen i det här skedet inte kan ta ställning till vilken verksamhet som planeras för den nya vårdcentralen, men som privatperson tycker han att planerna ser bra ut.

– Att bygga upp ett fungerande tvåspråkigt kvarter låter i mina öron som en smart idé, säger Karlsson.

Diskussion om artikeln