Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Jag förväntar mig få Erdoğans godkännande för Finlands Natomedlemskap under Turkietresan

Uppdaterad 15.03.2023 17:18.
Sauli Niinistö vinkar.
Bildtext President Sauli Niinistö åker till Turkiet på torsdag och träffar president Recep Tayyip Erdoğan på fredag i Istanbul.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

President Sauli Niinistö kommer att göra ett arbetsbesök i Turkiet den 16–17 mars. Samtidigt kommer det uppgifter om att Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan.

President Sauli Niinistö säger att han förväntar sig att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bekräftar att Turkiet stöder Finlands Nato medlemskap när de två träffas i Istanbul.

Enligt Niinistö har de haft tät kontakt med varandra under de senaste dagarna.

”Vi visste att när Turkiets president Erdoğan har fattat sitt beslut om att ratificera Finlands Natomedlemskap så vill han träffas och uppfylla sitt löfte från president till president, skriver Niinistö på Twitter.

”Turkarna har hoppats på att jag är på plats för beskedet”

Niinistö konstaterar att det är den turkiska presidentens syn som är avgörande för beslutet.

”Turkarna har hoppats på att jag är på plats för att ta emot beskedet då de meddelar om sitt beslut”, skriver presidenten.

Niinistö skriver också att kontakten med Sverige har varit tät och att statsminister Ulf Kristerssons pressträff på tisdagen visar det.

”För Finland är det mycket viktigt att både Sveriges och Finlands Natomedlemskap förverkligas så snart som möjligt. Jag fortsätter mitt jobb med att stöda Sveriges Natomedlemskap”, skriver Niinistö.

Erdoğan: Vi uppfyller det löfte vi gett Finland

Också president Recep Tayyip Erdoğan nämnde Finland på onsdagen efter ett regeringsmöte, rapporterar det turkiska statliga mediebolaget TRT.

– Vi kommer att träffa Finlands president och uppfylla det löfte vi har gett, sa Erdoğan.

En representant för Erdoğans stab har meddelat nyhetsbyrån STT att Erdoğan med stor sannolikhet på fredag kommer att meddela att Finland godkänns som medlem i Nato.

Ismail Safi, medlem i den turkiska presidentens säkerhets- och utrikespolitiska kommitté, sa till STT att Finlands medlemskap antagligen kan ratificeras redan före valet i Turkiet den 14 maj. Han sa att ”alla” i Erdoğans stab väntar på ett besked om godkännandet av Finlands Natomedlemskap efter Erdoğans möte med president Niinistö i Istanbul. Eftersom det turkiska parlamentet inte håller någon paus före valet kan det vid behov samlas för ratificering – även med en dags varsel i exceptionella situationer – sa Safi.

Recep Tayyip Erdogan står vid ett talarpodium och pratar.
Bildtext Allt tyder på att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kommer ge positiva besked under mötet med president Sauli Niinistö i Istanbul på fredag.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Enbart Finlands Natoansökan nu aktuell

Enligt uppgifter som nyhetsbyrån Reuters fått skulle godkännandet ske före medlet av april.

President Niinistö reser på torsdag till Turkiet. Han kommer först att besöka jordbävningsregionen i sydöstra Turkiet, uppger presidentens kansli i ett pressmeddelande.

På fredag ​​träffar han Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Istanbul.

Utöver återuppbyggnad efter jordbävningen är diskussionsämnena den geopolitiska situationen, de bilaterala relationerna mellan Finland och Turkiet samt Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Utrikesminister Pekka Haavisto ingår i president Niinistös följe.

Kristersson: Vi hoppas på snabb ratificering av Sveriges Natoanslutning

Vid ett möte nyligen mellan Turkiet, Sverige och Finland hävdade Turkiet att Sverige inte har uppfyllt de villkor som avtalades, något som Finland sägs ha gjort.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson säger att han hoppas på en snabb ratificering av Sveriges Natoanslutningen efter valet i Turkiet.

Kristersson uttalade sig under ett besök i Tyskland på onsdagen.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sa under en gemensam presskonferens i Berlin att anslutningen av Sverige och Finland till Nato är ”kritisk för vår säkerhet”.

På tisdagen sa Ulf Kristersson att Sverige sannolikt släpps in i Nato senare än Finland.

– Vi vill med detta säga att vi är förberedda på att så kan ske och att Sverige förbereder sig.

Ulf Kristersson med en svensk flagga och en EU-flagga bakom sig.
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristersson säger att Sverige sannolikt går med i Nato efter Finland.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

Förberedelsen uppges handla om att vara uppmärksam på eventuella påverkansförsök mot Sverige från andra länder, samt en fortsatt strävan att uppfylla Sveriges del av avtalet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare sagt att Sverige skulle vara i ett säkrare läge om Finland släpps in i Nato. Sverige skulle då vara omringat av Natoländer.