Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Esa Ukkola är Mörskoms nya kommundirektör – den tidigare bildningsdirektören har lång erfarenhet inom det kommunala

Porträtt på medelålders man med vitt skägg och utan hår.
Bildtext Esa Ukkola har lång erfarenhet inom det kommunala.
Bild: Mörskom kommun

Bildningsdirektören Esa Ukkola har valts till ny kommundirektör i Mörskom. Ukkola har starkt förtroende bland både personalen och de förtroendevalda.

Mörskom kommunfullmäktige har valt pedagogie magister Esa Ukkola, 58, till ny kommundirektör på sitt möte den 20 mars.

Ukkola arbetar för tillfället som bildningsdirektör i Pukkila och Mörskom. Ukkola är ursprungligen från Myllykoski men har bott i Tusby med familjen sedan 2000.

Sammanlagt 13 personer sökte tjänsten som kommundirektör, men bara Esa Ukkola kallades till intervju.

– Det baserade sig främst på en helhetsbedömning av alla sökande. Ukkola var starkast. Han fyllde alla kriterier som fullmäktige ställt och eftersom vi känner honom och hans ledarskapserfarenheter inom det kommunala också var starkast beslöt vi börja intervjuerna med honom.

Det säger kommunstyrelsens ordförande Elmeri Nieminen (C), som också lett urvalsgruppen som sonderat kandidaterna till tjänsten som kommundirektör.

– Då vi dessutom snabbt uppnådde ett samförstånd inom arbetsgruppen beslöt vi att Ukkola är kommunstyrelsens förslag och det beslutet var enigt.

Kutym att bara föreslå en kandidat

Esa Ukkola har tidigare arbetat som vice rektor för Kyrkans Utbildningscenter Seurakuntaopisto (STEP) i Träskända, som regionchef i Esbo samt som utbildningsdirektör i Tusby.

År 2021 var han Samlingspartiets kandidat för tjänsten som Tusby borgmästare.

Ukkola har dessutom goda kunskaper i svenska språket.

Nieminen betonar att det blivit kutym att kommunstyrelsen bara föreslår en kandidat för kommunfullmäktige.

– Vår praxis är att inte föra fram öppna förslag till fullmäktige. Det här är nu den tredje ansökan till kommundirektör under min tid som kommunstyrelsens ordförande och under de här nio åren har vi inte fört fram flera alternativ i beredningen, säger Nieminen.

Nieminen lyfter fram att Mörskom är en liten kommun, samarbetet mellan de förtroendevalda är tätt och alla partier är representerade i processerna kring de stora frågorna.

– Om det finns avvikande åsikter om en kandidat så behandlas de och löses i ett tidigt skede, oftast redan innan urvalsgruppen har fattat beslut.

Ukkola har varit anställd av Pukkila kommun men också fungerat som bildningsdirektör i Mörskom i ett knappt år.

– Vi har fått en sådan bild av honom att han är särskilt stark inom personaladministrationen och väldigt omtyckt bland arbetstagarna, de förtroendevalda och ledningen.

Kandidater med olika utbildning

Nieminen betonar att Mörskom är en kommun som inte räds att välja en traditionell kommundirektör utan examen i offentlig förvaltning.

– När man ser på företrädaren som utförde sina uppgifter näst intill lysande på alla områden, så var han inte en traditionell kommundirektör, men också väldigt omtyckt.

Sam Vuorinen som tillträdde tjänsten 2019 är magister i krigsvetenskaper. Vuorinen arbetade som tjänsteman inom inrikesförvaltningen innan han kom till Mörskom.

Esa Ukkola är utbildad pedagogie magister och inte heller han en kommundirektör i traditionell mening med utbildning inom offentlig förvaltning.

– Han har lång erfarenhet av uppgifter inom ledarskap och utveckling i den kommunala förvaltningen, bland annat som bildningsdirektör i Tusby och han har vikarierat på olika direktörsposter, säger Nieminen.

Eftersom det inte fanns sittande kommundirektörer bland de sökande så förstärkte Ukkolas erfarenheter hans position i urvalsprocessen.

Med en så meriterad kommundirektör kan man undra hur länge Mörskom kommun lyckas hålla honom kvar.

– Den frågan kan man dessvärre inte besvara annat än med att vi försöker värna om personalen och kommundirektören på bästa möjliga sätt och upprätthålla ett gott samarbete och det räcker så långt det går, säger Nieminen.

Mörskoms tidigare kommundirektör Sam Vuorinen arbetar nu som kvalitets- och säkerhetschef vid Västra Nylands välfärdsområde. Vuorinen jobbade i Mörskom mellan 2018 och 2022.

Diskussion om artikeln