Studenthälsans gynekologtjänster i Åbo får hård kritik: ”Han sa att jag skulle komma tillbaka om jag har en könssjukdom”
Svenska Yle gjorde i vintras en enkät om patienterfarenheter i samband med gynekologbesök. En del av svaren handlade om det bemötande man fått vid Studenthälsans gynekolog i Åbo.
I Svenska Yles enkät säger de som svarat på enkäten att de efter gynekologbesöket känt sig ledsna och att det inte blev hörda eller respekterade. De har också känt sig förminskade, ifrågasatta och dumförklarade. En person upplevde gynekologen som sexistisk och rasistisk, och hon upplevde att hon blev diskriminerad på grund av sitt kön och sin ålder.
Andra kvinnor hade hört om skräckhistorierna och därför aldrig vågat gå till gynekologen. De valde hellre att gå privat och själva betala för det.
I Åbo har det talats om en osaklig manlig gynekolog vid Studenthälsan ända sedan 1990-talet, och enligt en artikel i Turun Sanomat hade ledningen flera gånger diskuterat med gynekologen om hans beteende. Även Iltalehti rapporterade om gynekologen för några år sedan.
”Gynekologen sa olämpliga saker och hade ett olämpligt språk”
En av de personer, som har haft negativa erfarenheter av gynekologtjänsterna vid Studenthälsan i Åbo är Stiina Tolvanen.
Enligt Tolvanen hade hon fått ett brev från sin hemkommun med en uppmaning om att gå på en gynekologisk rutinkontroll. Eftersom hon studerade i Åbo bokade hon en tid vid Studenthälsan i Åbo.
Enligt Tolvanen lyssnade inte gynekologen på henne. Han ställde sig också kritisk till hon hade bokat en tid.
– Han ifrågasatte mig från första början då jag klev in på mottagningen. Han inledde direkt med en monolog och lyssnade inte på mig, även om det gällde min kropp. Han använde också ett olämpligt språk och sade olämpliga saker, säger Tolvanen.
Enligt Tolvanen sa gynekologen att hennes besök var onödigt och att man inte behöver komma på rutinkontroller. Läkaren ville inte heller undersöka henne och sade att hon inte skulle komma tillbaka om hon inte hade symtom.
Gynekologen fick Tolvanen att känna sig dum för att hon bokat en tid.
– Slutligen sa han till mig att ”kom inte hit om du inte har problem. Sedan då du har en könssjukdom, så skriver jag ut antibiotika åt dig”. Det tyckte jag var olämpligt.
Studenthälsans uppmaning: Ta direkt kontakt så att frågan kan utredas
Enligt regiondirektör Piia Niemi-Mustonen vid Studenternas hälsovårdsstiftelse SHVS Väst är det ledsamt att höra att folk har haft negativa upplevelser gällande deras tjänster. Under de cirka tre månader som hon har verkat vid Studenthälsan har hon ändå inte hört om klagomål gällande det här ämnet.
Om någon upplever att hen fått ett dåligt eller osakligt bemötande så uppmanar Niemi-Mustonen personen att ta kontakt direkt via Studenthälsans webbplats, så att saken kan redas upp.
Varje vecka lämnas enstaka kommentarer och feedback med både ris och ros gällande service för allmän hälsa, mental hälsa och munhälsa.
– I ledningsgruppen granskar vi all feedback, alla kommentarer och klagomål. Om någon viss person nämns så går vi igenom saken med den personen. Vi meddelar hela personalen om det är något som alla borde känna till för att förbättra kundservicen, säger Piia Niemi-Mustonen.
”I dag skulle jag ha sagt till åt honom”
Enligt Stiina Tolvanen var hon några år yngre, då hon besökte gynekologen i Åbo. Hon var chockad över hur hon hade behandlats och visste inte hur hon skulle reagera. Därför anmälde hon inte besöket.
– Jag gjorde inte så mycket åt det då. Men det var för fem år sedan. I dag skulle jag ha sagt till åt honom och gjort en anmälan.
Ett besök till gynekologen kan vara mycket privat och känsligt, påminner Tolvanen.
– Man är i en väldigt känslig sits under ett besök till gynekologen. Man diskuterar väldigt intima frågor och berättar om sitt privatliv, saker som man inte normalt pratar om.
Efter de dåliga erfarenheterna bokade hon inte en tid för en rutinkontroll på flera år. Allt ändrades då hon flyttade till Pargas och tog kontakt med vården. Då bemöttes hon på ett sakligt och respektfullt sätt, säger hon.
– Skillnaden var som natt och dag. Jag möttes av en härlig person. Hon respekterade mig och mina åsikter. Det var bara positiva känslor.
Efter det har hon blivit väl bemött både av vårdpersonal i Pargas och på Åbo universitetscentralsjukhus.
– Det har varit sakligt och respektfullt. De har lyssnat på mig.
”Vi har nolltolerans gällande osakligt beteende”
Servicen har förändrats vid SHVS. För två år sedan fick också studerande vid yrkeshögskolor rätt att utnyttja tjänsterna vid Studenthälsan, och i samband med den förändringen försvann de separata gynekologtjänsterna. Sjukvårdstjänster som gäller sexualhälsa och som erbjuds på hälsocentraler sköts i dag på SHVS av allmänläkare och sjukskötare.
När Niemi-Mustonen får höra om det bemötande som en del kvinnor upplevt att de fått vid Studenthälsan i Åbo blir hon ledsen.
– Vi har nolltolerans gällande osakligt beteende. Om man efteråt upplever att man fått osaklig behandling så ska man med låg tröskel ta kontakt med oss, säger Niemi-Mustonen.
Det är viktigt att den som är missnöjd med vården eller mottagandet gör en skriftlig anmälan eller ett klagomål till Regionförvaltningsverket, så att ärendet kan behandlas på rätt sätt. Patientombudsmannen kan också hjälpa dig med ett klagomål eller en anmälan och berätta hur du ska gå till väga.
Men gynekologen har trots alla klagomål fått fortsätta på Studenthälsan. Gör man saker på annat vis i dag?
– Jag kan inte kommentera ett fall, som gäller en enskild person. Men redan under en längre tid har all feedback, alla klagomål och anmälningar behandlats systematiskt inom ledningsgruppen. Vi vidtar de åtgärder som situationen kräver, säger Niemi-Mustonen.
Kommentarer om bemötandet på Studenthälsan i Åbo:
Har hört flertalet skräckhistorier om gynekologen vid svenskspråkiga Studenthälsan i Åbo. Historierna är så obehagliga och många att jag istället valt att gå privat (och det kostar förstås skjortan). Inskickat av: S
Har aldrig vågat gå efter alla historier man hört om en viss omtvistad gynekolog på Studenthälsan i Åbo… Inskickat av: ÅA-studerande
När jag studerade i Åbo gick jag hos den där ena ”ökända” gynekologen vid Studenthälsan och jag vet att många haft väldigt obehagliga möten med honom, men jag tyckte däremot om att han hade lite humor med sig när jag ännu var så ung och kanske lite mer osäker än vad jag är idag när jag går till gynekologen. Han fick mig att känna mig mindre nervös, men visst gav han ibland lite konstiga kommentarer. Inskickat av: Kvinna, 30
Jag brukade inte vara ”rädd” för att gå till gynekologen, men vid studiehälsan i Åbo är det många som har fått dåliga erfarenheter och jag är en av dom. Det är frågan om en äldre manlig gynekolog.
Jag bad honom testa mig ”för allt”, för hade egentligen aldrig gjort det och visste att det hade hänt en del misstag då jag kunde ha blivit utsatt för någonting. Ville helt enkelt vara på den säkra sidan.
Han frågade mig då om jag hade gjort något ”jag inte borde ha gjort”. Jag frågade vad han menade och han frågade mig om jag till exempel hade haft sex med ”en massa svarta män”. Jag kommer inte ihåg vad han sedan sade för jag blev alldeles i chock, men han småskrattade under hela konversationen.
Då det var dags för ultraljud lutade han sig samtidigt med ena armbågen mot mitt nakna ben som var uppe i ställningen. Han hittade en cysta och då han uppfattade storleken konstaterade han att den klassades som en tumör. Jag blev upprörd över att höra den termen och tårar började rinna. Han slutade inte luta sig mot mitt ben och fortsatte tala om vad han såg i en lätt skämtsam ton. Jag upplevde det inte som att han såg mig som en person i en väldigt sårbar position, då han inte på något sätt uppmärksammade min rädsla och fortsatte stöda sig mot mig som om jag var en möbel.
En annan gång gick jag till honom för att tala om preventivmedel. Jag ville ha en spiral av något slag, med den längsta möjliga tiden. Under hela den tiden jag satt med honom ifrågasatte han mig och min framtidsplan. Han trodde inte på att jag själv visste vad jag ville, han påpekade flera gånger att jag säkert snart skulle vilja ha barn och därför inte borde ta en spiral med en så lång tid. Jag konstaterade att 1) jag inte vill ha barn just nu, 2) min situation just nu skulle inte ens göra det möjligt, 3) om nu allting skulle förändras inom kommande år så kan jag ju helt enkelt ta ut spiralen. Ändå fortsatte han säga att jag inte kan vara säker på vad jag vill, att jag är för ung för att veta, och att jag snart kommer att mogna och ändra mig.
Det här fick mig att inte vilja använda Studenthälsan mera. Hos deras gynekolog blir man förnedrad, förminskad, ifrågasatt och dumförklarad. Han var sexistisk och rasistisk, diskriminerade mig på grund av mitt kön och min ålder, samt rörde min kropp på ett intimt sätt utan min tillåtelse. Han erbjöd utmärkta exempel på ”mansplaining” och ”slut-shaming”. Jag upplever att han använde sin maktposition för att helt och hållet köra över mig.
Efter att jag kom hem den första gången sökte jag gråtande upp hans namn och fann flera forum var det talades om liknande erfarenheter. Jag förstod också att det hade utförts utredningar, men att han fått fortsätta. Det fick mig att känna mig ännu värre, för det kändes poänglöst att rapportera någonstans. Jag kände mig maktlös och besegrad, samt förkrossad över att jag var långt från den enda som upplevt något liknande med honom.
Jag har inga extra pengar efter pandemin och inflationen, men jag håller just nu på att spara här och där så att jag kunde fara till gynekologen privat, så att jag kunde kontrollera att allt är ok. Det känns frustrerande att jag inte kan utnyttja den servicen som jag betalar för som studerande. Men jag vill aldrig mera ha med honom att göra. Inskickat av: A