Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hot om våldsdåd i Wien – polisen ökar närvaron

Flera österrikiska poliser står på rad på en väg.
Bildtext Polisen i Österrike har skickat ut patruller runtom i Wien för att övervaka säkerheten. Arkivbild från en demonstration i huvudstaden hösten 2022.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Polisen i Österrike höjer sin beredskap i Wien efter underrättelseuppgifter om att ett våldsdåd med islamistiskt motiv planeras i huvudstaden.

Beväpnade polispatruller har skickats till känsliga platser i Wien. Det här efter att Österrikes underrättelsetjänst fått information om att ett islamistiskt våldsdåd planeras i huvudstaden.

Polisen går ut med informationen för att varna österrikarna, men främst för att meddela invånarna i huvudstaden att polis, däribland specialstyrkor, kommer vara närvarande runtom i staden.

”Vår underrättelsetjänst har orsak att tro att en attack med islamistiskt motiv planeras i Wien”, uppger polisen i ett uttalande på engelska på Twitter.

Enligt polisen gäller arrangemangen tillsvidare. Polisen är närvarande bland annat vid kyrkor. Polisen uppmanar allmänheten att inte filma polisinsatserna och dela videor av polisen på nätet.

”Om det uppstår någon omedelbar fara på en viss plats kommer vi skicka ut en varning”, skriver polisen.

Wien räknas till en av världens säkraste huvudstäder och terrordåd och andra våldsdåd är ovanliga. Den senaste dödliga attacken i Wien inträffade år 2020 då en jihadistisk gärningsman öppnade eld och tog livet av fyra personer.

Före det hade huvudstaden inte sett ett våldsdåd på flera tiotals år.

Källor: Reuters, AFP