Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den omtvistade busshållplatsen i Hangö flyttar igen – först till ett ställe, sedan till det slutliga

Uppdaterad 15.03.2023 17:29.
En busshållplats vid en gata i Hangö, i förgrunden en vit bänk och en grön soptunna där någon klottrat med röd färg och skrivit NAPS med versaler.
Bildtext Busshållplatsen flyttade från Långgatan till Brandkårsgatan i hösten 2022, men nu flyttar hållplatsen igen.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Ändhållplatsen för bussar i Hangö flyttar från Brandkårsgatan till Esplanaden. Det handlar ändå om en tillfällig lösning. Den slutliga placeringen kommer att vara vid Långgatan då den står färdig.

Den tillfälliga ändhållplatsen för bussar i Hangö kommer att flytta från Brandkårsgatan till hållplatsen vid Esplanaden 88. Det har tekniska nämnden i Hangö slagit fast.

Busskuren vid Esplanden kommer att fungera som hållplats tills den nya, permanenta hållplatsen vid Långgatan är färdig att tas i bruk.

Både Brandkårsgatan och Långgatan ligger i anslutning till Stationsområdet, där det ska byggas en ny stormarket. Hållplatsen vid Esplanaden ligger en bit ifrån, snett mittemot K-supermarket.

Invånare och företagare protesterade mot den första tillfälliga busshållplatsen

En av stadens tjänstemän fattade i slutet av sommaren beslut om att flytta busshållplatsen från Långgatan till Brandkårsgatan.

Men invånare var inte nöjda med den tillfälliga hållplatsen eftersom bilar fortsatte att parkera vid Brandkårsgatan.

Också företagare i det såkallade Tallbergska huset som låg invid busshållplatsen upplevde placeringen som störande.

Transportbolagen med på noterna

Hangö stad har diskuterat frågan med VR och Matkahuolto och de godkänner att den tillfälliga hållplatsen flyttar till Esplanaden 88.

Den nya hållplatsen ska tas i bruk senast den 26 mars.

VR:s bussar konkurrensutsätts med jämna mellanrum och det bolag som vinner upphandlingen inleder sin verksamhet den 26 mars.

VR ersätter lokaltåget mellan Hangö och Karis med bussar åtminstone till det här årets slut eftersom järnvägsavsnittet elektrifieras.

Diskussion om artikeln