Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Jimmie Åkessons första Finlandsbesök – ger Sannfinländarna rådet att bygga broar över partigränserna

Uppdaterad 15.03.2023 19:40.
Riikka Purra och Jimmie Åkesson kramar om varandra vid ett tält utomhus.
Bildtext Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson beskriver Sverige som ett avskräckande exempel när han gör kampanj tillsammans med Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.
Bild: Lehtikuva / Antti Hämäläinen

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson uppmanar finlandssvenskarna att se Sverige som ett avskräckande exempel när det gäller invandringspolitiken.

Jimmie Åkesson besökte Helsingfors på onsdagen för att ge draghjälp åt Sannfinländarnas kampanj inför riksdagsvalet.

– Jag blir lite orolig när jag lyssnar på den finska valrörelsen, inte minst den finska regeringens retorik och politik. Även Finland är på väg i fel riktning. Och därför behövs Sannfinländarna, sa Åkesson på en presskonferens tillsammans med Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.

Åkesson berättar att han har varit på Finlandskryssning förut, men det är första gången han stiger i land. Nu när han vågat sig in i landet bär han med sig samma budskap som ledde Sverigedemokraterna till valframgång i det svenska riksdagsvalet i höstas.

Om jag ska ge något råd till Sannfinländarna så är det att bygga relationer och bygga förtroende till andra partier

Jimmie Åkesson (SD)

Han lyfter fram gängkriminalitet och segregation och säger att roten till problemen ligger i tidigare svenska regeringars invandringspolitik.

Åkesson riktade sig också direkt till finlandssvenskarna.

– Det finns all anledning för, inte minst svenskspråkiga, finska medborgare att ta del av den svenska debatten, följa utvecklingen i Sverige och se det som ett avskräckande exempel.

Åkesson gav råd för att undvika politisk isolering

Sverigedemokraterna var tidigare politiskt isolerat. Men nu har partiet en nyckelroll inom svensk politik som ett stödparti för den borgerliga regeringen.

– Efter mycket möda och stort besvär har vi lyckats få en tillräckligt stor del av svensk borgerlighet att förstå att de aldrig någonsin, åtminstone inte inom en överskådlig framtid, kommer att få tillbaka regeringsmakten utan vårt stöd, sa Jimmie Åkesson.

– Jag pratade faktiskt för första gången med Ulf Kristersson för tre år sedan. Det var första gången vi pratade på riktigt.

I dag är moderaternas Ulf Kristersson Sveriges statsminister tack vare stödet från Sverigedemokraterna.

Riikka Purra dricker ett glas vatten medan Jimmie Åkesson talar. De står bakom ett blått bord.
Bildtext Riikka Purra (Sannf) och Jimmie Åkesson (SD) talade svenska på en gemensam presskonferens i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samtidigt har Sannfinländarnas situation gått i motsatt riktning, efter att flera partier har uteslutit regeringssamarbete med partiet.

– Om jag ska ge något råd så är det att bygga relationer, bygga förtroende till andra partier. Visa att man är ansvarstagande, visa att man vill vara med. Visa att man inte ingår i ett samarbete för att straffa de andra, utan för att ge och ta, sa Åkesson.

Åkesson: Vi är inget problem för utrikespolitiken

Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik har väckt en del internationell kritik, eftersom partiet ses som så radikalt ytterhöger.

Jimmie Åkesson såg inte allvarligt på kritiken. Han passade också på att måla upp en bild av att Socialdemokraterna ligger bakom rapporteringen i svenska medier.

– Läser man svensk media och vad Socialdemokraterna planterar där så har ju även Vita huset kritiserat den svenska regeringen för att samarbeta med oss och det är kritik från hela världen.

Jimmie Åkesson tittar framåt.
Bildtext Jimmie Åkesson säger att Finland inte ska gå i Sveriges fotspår i fråga om migrationspolitiken.
Bild: Silja Viitala / Yle

Åkesson säger ändå att de internationella kontakterna är goda.

– Regeringens kontakter med både EU-kommissionen och Vita huset är väldigt goda. Så jag fäster inte så stor vikt vid det där, utan ser det mera som en del av det politiska spelet.

Presskonferensen gick främst på svenska, med ett par frågor på engelska och några kommentarer på finska. Också Riikka Purra talade svenska, bland annat då hon kommenterade partiets linje om obligatorisk skolsvenska.

– Vi är inte emot det svenska språket. Vi är inte emot svenska som ett nationalspråk. Men vi är emot tvångssvenskan. Vi kan ju tala svenska som du ser, sa Purra.

Sannfinländarna fick svensk hjälp i valkampanjen

2:46
Sannfinländarna fick svensk draghjälp