Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drönarkraschen: Ryssland vill skapa spänningar för att få kontroll över ukrainska spannmålsexporten

Fraktfartyg ute på havet
Bildtext Fraktfarrtyg med spannmål från Ukraina väntar på grönt ljus utanför Istanbul hösten 2022.
Bild: Erdem Sahin / EPA

Incidenten på tisdagskvällen där ett ryskt jaktplan rammade en amerikansk drönare över Svarta havet kan hänga ihop med tvisten om spannmålsexporten från Ukraina, anser forskare.

– Jag vill koppla den här incidenten till förnyelsen av spannmålsavtalet, säger Niklas Granholm som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut i Stockholm.

– På rysk sida ville man på det här sättet skapa en spänning för att nå fördelar i förhandlingarna, fortsätter han.

Ryssland och Ukraina förlängde häromdagen det avtal som tillåter fria leveranser av spannmål från hamnar vid Svarta havet. Men de båda länderna tvistar fortfarande om hur länge avtalet ska vara i kraft.

Ryska flygvapnet har tidigare uppträtt aggressivt gentemot andra länders flyg och gårdagens incident ska ses mot den bakgrunden.

– Men farlig och oprofessionell flygning på det här sättet har sina risker och nu tog Ryssland ett steg för långt när den här drönaren gick ner, betonar Granholm.

Hektiskt ordkrig

USA menar att det ryska jaktplanet rammade drönaren och fick den att störta, något som Ryssland har förnekat.

Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov säger att Ryssland ser alla handlingar med amerikanska vapen nära den ryska gränsen som öppet fientliga.

I Kiev menar regeringen att Ryssland försöker använda incidenten för att avskräcka omvärlden från att ge mer stöd till Ukraina.

– Jag tror inte att det ligger i någon av parternas intresse att eskalera det här ytterligare, säger Niklas Granholm.

Porträtt på man
Bildtext Forskaren Niklas Granholm på Totalförsvarets forskningsinstitut
Bild: © Foto Julio Gonzalez/FOI

Konflikten ute till havs

Havets betydelse i Rysslands anfallskrig glöms ofta bort. Hittills har Ukraina lyckats försvara sin kust väster om Krim.

– Utan Ukrainas kontroll av sitt eget sjöterritorium ner till Rumänien hade aldrig förhandlingarna om spannmålsexporten blivit aktuella, betonar Granholm.

Enligt G har havens betydelse blivit allt viktigare på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Ett faktum som inte enbart gäller Svart havet, utan även Östersjön.

Östersjön i fokus

Finland och Sverige är starkt beroende av Östersjön för sin försörjning och överlevnad.

– Vi måste dra rätt slutsatser av det som händer i Svarta havet, säger Granholm.

Nu när Östersjön med all sannolikhet blir en Nato-insjö måste länderna tänka om - och snabbt.

– Havets roll förändras och frågan är ifall tyngdpunkten ligger rätt i våra försvars- och säkerhetspolitiska arrangemang, säger Granholm.

– Vi måste fundera igenom hur vi ska kunna skydda vår import och export, fortsätter han. Och hur vi ser till att vi har tillgång till världshaven för vår handel. Det här kommer att vara väldigt centralt i framtiden.