Sofia Ulfstedt: Obegripligt att vårdarna inte kommit fram
Kårkulla samkommuns direktör Sofia Ulfstedt vill absolut reda ut beskyllningarna om vanvård och psykisk misshandel vid Kårkulla i Pargas. Hon säger att det ligger i allas intresse att reda ut fallet.
- Men vi har inte kommit någon bit närmare var det här påstådda skulle ha skett.
Efter att Yle Östnyland förra hösten avslöjade missförhållanden vid Sagaboendet i Sibbo, så har många förändringar skett vid Kårkulla.
- Vi har utvecklat våra interna instruktioner, liksom arbetshandledningen, utbildning och fortbildning. Hela avdelningar är samtidigt på utbildning, som är skräddarsydd för den avdelningen.
Kårkulla håller också på att införa vägledande samspel, ICDP, i hela samkommunen. Det handlar om förhållningssättet, hur man bemöter klienter.
Därför blev Ulfstedt både upprörd och bekymrad över de nya avslöjandena i Pargas, och hon har uppmanat alla som har uppgifter om det här att ta kontakt med henne. Trots det har inga vårdare ännu vågat komma fram.
- För mig är det obegripligt, helt obegripligt. Det finns ingen grund för de här rädslorna att man blir uppsagd. Vi uppmuntrar till att man kommer fram med oegentligheter.
"Det är möjligt att det är den närmsta chefen som inte får jobba kvar"
Enligt Ulfstedt finns det tydliga instruktioner för att de anställda skall och bör rapportera om missförhållanden.
Finns det en risk för att man blir utfryst?
Nej. Det här är en så här stor sak. Vi kommer in med arbetshandledning. Om jag får dra paralleller till Sagaboendet, så kan vi knappt hitta någon bättre arbetsplats nu.
Men om man anger sin närmsta chef, hur är det möjligt att jobba kvar efter det?
- Det är möjligt att det är den närmsta chefen som inte får jobba kvar efter det.
Ulfstedt kommenterar också uppgiften om att Kårkulla helst inte skickar iväg brukare till sjukhus, att man hellre väntar på att Kårkullas egen omsorgsläkare ska sköta dem. Enligt Ulfstedt beror det delvis på att ambulanser inte alltid tar emot Kårkullas patienter. Kårkulla har en överdimensionerad läkarjour i förhållande till sina finska kolleger.
- Det är bra att vi har egna omsorgsläkare eftersom kvaliteten, förståelsen och mottagandet av klienterna är mycket varierande på akutmottagningar. Men vid akuta situationer ska man ringa 112, om vår läkare inte finns att tillgå. Vi har aldrig någonsin förbjudit det.
Hela patientjournalen skickas aldrig till anhöriga
Däremot känner Ulfstedt inte till att journaler skulle förskönas för att de anhöriga inte ska få veta allt och inte oroa sig i onödan. Det säger vårdarna som anonymt tagit kontakt med Yle.
- Inga journaler överhuvudtaget skickas till de anhöriga. Sekretesslagen sätter stopp för det. Det kan hända att vårdarna har tolkat det fel, eftersom man bara får skicka vissa uppgifter till anhöriga, och det på begäran. Patientjournalen skickas aldrig ut per automatik, och aldrig hela journalen.
Däremot är det ett problem att få tag på utbildad personal. Ulfstedt säger att man vid intervjuer med arbetssökande utgår från att hen är lämplig för jobbet.
- Det är klart att man kan uttrycka det så att vi anställer vem som helst. Men vi har ett standardutbildningspaket; grunder i omsorgsarbetet, som består av olika delar och flera dagars utbildning. Där ingår fysiska, psykiska och sociala bitar i utbildningen för alla nya anställda.
Absolut nolltolerans för osakligt beteende
Arbetet på Kårkulla är ett psykiskt tungt jobb, men om hånfullhet och destruktivitet sprider sig på arbetsplatsen, så är arbetshandledning det första och viktigaste redskapet. Då får hela arbetsgruppen arbetshandledning.
- För att bygga upp en positiv och konstruktiv arbetskultur har vi en absolut nolltolerans för osakligt beteende. Och om sådant förekommer måste vi vara hårda. Varningar delas och har delats ut. Följande steg är uppsägning.
Nu överväger också Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland att granska Kårkulla, och det tycker Ulfstedt att skulle vara riktigt bra.
- Vi vill komma åt vad som är på tok och åtgärda det.
Samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt kommer nu personligen gå in på alla enheter i Pargas.
- Det finns över tusen anställda, och den absoluta majoriteten är en underbar personal som har brukarnas bästa i fokus.