Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Risken för en finanskris ökar – många oroar sig för att Credit Suisse kan bli en ny Lehman Brothers

En bild av Credit Suisses gråa fasad tagen från marken med kameran riktad mot himlen.
Bildtext Credit Suisse har tampats med problem redan länge.
Bild: Ennio Leanza / EPA

Credit Suisse är en betydligt större bank än Silicon Valley Bank var. Därför kan dess problem få mycket allvarligare följder än Silicon Valley Bank som togs över av myndigheterna i USA på fredagen.

På onsdagen ökade igen oron för banksektorn på finansmarknaden. Efter att börskurserna återhämtat sig något under tisdagen svängde de igen nedåt.

Den bank som orsakar oro den här gången är den Schweiziska banken Credit Suisse vars aktie i Europa förlorade 24 procent av sitt värde under dagen. Som mest hade aktien sjunkit 30 procent.

I USA har aktien fortsatt att sjunka sedan marknaden där öppnades.

Det Stoxx 600-index som mäter europeiska bankers börskurser sjönk närmare sex procent under dagen.

Det som nu utlöste oron var att Credit Suisses största ägare Saudi National Bank stängde av penningkranarna till Credit Suisse. Motiveringen var att Saudi National Banks andel av Credit Suisse då skulle stiga över 10 procent.

Marknadsoron spred sig också till Finland. Nordeas aktie sjönk med över 6 procent.

Credit Suisses problem kom inte som en överraskning

Ursprungligen fick marknadens förtroende för finansmarknaden sig en törn när den mindre betydelsefulla amerikanska banken Silicon Valley Bank gick omkull på bara några dagar under förra veckan.

Det bedömdes ändå inte ha så stor betydelse för finansmarknaden, speciellt som amerikanska myndigheter gick in och garanterade att alla kunder får ut sina pengar från banken.

Ändå sjönk bankers aktiekurser världen över fram till tisdagen.

Marknaden har finanskrisen 2008 i färskt minne. Då ledde den amerikanska banken Lehman Brothers konkurs till en global lågkonjunktur när paniken spred sig i finansvärlden.

Därför kommer nyheten om att Credit Suisse har problem i ett extra känsligt läge.

Credit Suisse har haft problem länge. Fjolårets resultat var svagt, och förra veckan meddelade banken om att den hittat ”stora svagheter” i sin finansiella rapportering.

Credit Suisse är en betydligt större bank än Silicon Valley Bank. Det är osannolikt att den skulle kunna gå omkull utan allvarliga följder för finansmarknaden.

Credit Suisses storlek gör den farlig

Nationalekonomen Nouriel Roubini har internationellt fått smeknamnet Doktor Undergång (Doctor Doom) sedan han korrekt lyckades förutspå finanskrisen år 2008.

Han har nyligen i en intervju till Bloomberg sagt att Credit Suisse är för stor för att man ska kunna låta den falla, men samtidigt för stor för att man ska kunna rädda den.

– Allt som händer banken kommer att ha stora effekter inte bara i Europa, utan för hela det globala finansiella systemet. Om det som hände Silicon Valley Bank fick en begränsad effekt för den globala finansmarknaden skulle stora problem i Credit Suisse mera påminna om det som hände då Lehman Brothers föll, sa Nouriel Roubini i intervjun till Bloomberg.

Roubini oroar sig för att det kan bli svårt att hitta tillräckligt med pengar för att stabilisera banken.

En allmän bedömning är därför att Europeiska centralbanken måste agera snabbt och beslutsamt om Credit Suisse faller. Annars sprider sig oron till andra banker.

Credit Suisse har redan enligt Financial Times tidigare i dag bett om hjälp av den Schweiziska centralbanken.