Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den privata alkoholimporten från Estland fördubblades under fjolåret

Backar fulla med öl i en estnisk alkoholbutik.
Bildtext 63 % av dem som reste till Estland i fjol valde att köpa med sig alkohol.
Bild: Gustaf Antell

Aktörer i branschen lyfter fram att staten gick miste om över hundra miljoner i skatteintäkter på grund av importen.

Efter en nedgång under coronaåren då färre människor reste utomlands ökade den privata alkoholimporten från Estland under 2022 med 110 procent jämfört med 2021.

Det här framkommer i en rapport beställd av Bryggeriförbundet, servicefacket PAM, dagligvaruhandelns förbund (PTY), hotell- och restaurangbranschen (MaRa) och Finlands alkoholförsäljare (SAJK).

Förbunden framhåller att Finland gick miste om 125,1 miljoner euro i skatteintäkter jämfört med om motsvarande mängd alkoholdrycker skulle ha köpts i Finland.

37 procent av de finländare som reste till Estland uppgav att det lägre priset på varor i Estland antingen var den enda orsaken till att de gjorde resan eller också att det haft en betydande inverkan på beslutet att resa. 63 procent av Estlandsresenärerna valde att köpa med sig alkohol.

Storimportörerna – alltså de som förde med sig 100 liter alkoholdrycker eller mer – utgjorde 6 procent av det totala antalet resenärer, men de hade med sig nästan hälften (48 procent) av all alkohol som importerades i samband med resor.

Diskussion om artikeln