Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karhubasket blev andra finländska semifinalisten i Europaspel – slog Porto med 11 poäng i kvartsfinalernas dubbelmöte

Uppdaterad 16.03.2023 10:51.
Daniel Dolenc dunkar.
Bildtext Daniel Dolenc och Karhu Basket är semifinalklara i Fiba Europe Cup.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Finländska mästarna Karhbasket från Kauhajoki går starkt ute i Europa. Laget har vunnit de flesta av sina matcher i Fiba Europe Cup och är nu klart för semifinal som andra finlänska lag genom tiderna.

Dussinet segrar på 14 matcher är Kauhajokilaget Karhubaskets saldo i herrarnas Fiba Europe Cup hittills i år. Efter en 75–65-hemmaseger över portugisiska Porto är laget nu klart för semifinal i turneringen.

– Alla kan säkert se en hur stor sak det här är för Kauhajoki. Så kul att se, hur invånarna tagit internationella matcher till sig och hur publiken är med på noterna, sa tränaren Janne Koskimies för VeikkausTV efter matchen som sågs av 2085 åskådare på plats i hallen.

Karhubasket slog Porto i en tudelad kvartsfinal med 156-145 totalt. Första mötet i Portugal hade Karhu Basket vunnit med 81–80.

Karhubasket höll undan

I returmatchen noterades hela fyra spelare i Karhubasket för tvåsiffriga poäng. Nyförvärvet Dikembe Dixson stod för 18 poäng.

Porto ledde i första perioden med fem poäng, men Karhubasket hämtade upp sig och gav sedan aldrig ledningen i från sig längre.

– Beskrivande för vårt försvar är att motståndarens bästa spelare Max Landis satte sina första poäng under de sista två minuterna - vi lyckades bra i att bevaka honom. De hade endast fyra lyckade kast bakom trepoängslinjen, sa Koskimies.

Bekant motstånd i semifinalen

För Karhubaskets motstånd i semifinalen står polska Anwil Wloclawek. Lagen möttes i gruppspelet och bägge vann varsin bortamatch.

Det tudelade semifinalmötet går av stapeln kring mars-april -skiftet.

– Denna prestation har krävt mycket arbete. Resan hit har varit lång. Här i Kauhajoki har det arbetats långsiktigt redan i flera års tid och vi hoppas på ett ännu större pris i slutet av säsongen, sa finländska landslagsspelaren Daniel Dolenc till Yle.

Karhu Basket i Fiba Europe Cup 2022/23

Nära ny finländsk rekordnotering

Finländska mästarna Karhubasket blir det andra laget att nå semifinal i Europatävlingar i basket.

Villmanstrandklubben LrNMKY (under namnet Team Lappeenranta i internationella sammanhang) spelade semifinal i Fiba EuroCup Challenge säsongen 2005/06, men blev utslaget mot ukrainska Khimik.

Fiba Europe Cup är efterträdare till Fiba EuroCup Challenge som fjärde rangordnade europeiska turnering.

De övriga är EuroLeague, EuroCup samt av internationella basketförbundet Fiba arrangerade Basketball Champions League.

Diskussion om artikeln