Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Utomhuskonserter i Raseborg kan få pågå till klockan ett på natten

Augustinatten/publik
Bildtext Augustinatten ordnas i Ekenäs varje år en fredag i augusti. Arkivbild.
Bild: Jakob Granfors

Nu har Raseborgs stad också regler för musikbuller. I Ekenäs och Karis centrum får musikevenemang kvällstid pågå fram till midnatt.

Evenemang som börjar på en fredag eller en lördag kan få lov att sluta klockan ett på natten under sommarmånaderna juni, juli och augusti. De här avgörs ändå från fall till fall.

Reglerna gäller arrangörer som under ett musikevenemang använder ljudförstärkare.

Arrangören ska lämna in en bulleranmälan som stadens tjänstemän behandlar utgående från bullerreglerna. Undantag är evenemang med minst 5 000 deltagare som miljö- och byggnadsnämnden fattar beslut om.

Miljö- och byggnadsnämnden godkände de här reglerna på sitt möte den 16 mars.

Ett tidigare förslag som nämnden slopade var att staden bara en gång per år beviljar en arrangör tillstånd att avsluta ett evenemang klockan ett på natten.

Ingen bulleranmälan för dagsevenemang

Ljudförstärkare kan i de flesta fall användas utan bulleranmälan under evenemang fram till klockan 22. Arrangörer som inte behöver lämna in bulleranmälan ska ändå informera grannarna och se till att störa omgivningen så lite som möjligt.

Till bulleranmälan ska arrangörerna bifoga en ljudmätningsplan. Senast en vecka efter evenemanget ska de lämna in en ljudmätningsrapport.

Om uteserveringar och festlokaler har högt ljud som sprids till grannarna ska det anmälas till staden som fattar beslut om hur ljudet ska regleras.

Bakgrundsmusik som hörs mycket svagt behöver inte anmälas.

Diskussion om artikeln