Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: ”Folk antar att jag är lat bara för att jag inte är speciellt slank” – om felaktiga och förödande fördomar

Uppdaterad 18.03.2023 07:23.
Blond kvinna gör fundersam grimas
Bild: Photograph © Darren Baker

Du har en riktigt usel dag. Barnen trilskades i ottan, hunden kissade på mattan och din telefon damp i golvet så att rutan sprack.

På jobbet presenteras du för en ny kollega. Ett småpurket ”mojn” är allt du får fram för i samma sekund ringer dagis och meddelar att lilla Klas-Robin har kaskadspytt i myshörnan och bör hämtas omedelbums.

Den nya kollegan ryggar i sin tur tillbaka. Vilken fruktansvärt otrevlig och nonchalant människa! Hälsade knappt, var mera intresserad av sin trasiga telefon. Inget hyfs!

För så enkelt är det. Vi människor är snabba att läsa av varandra, dra slutsatser och placera nya bekantskaper i lämpliga fack.

Ibland drar vi förhastade slutsatser så det blir alldeles fel

Vilken är den vanligaste fördomen nya bekantskaper har om dig? frågade Relationspodden häromveckan. Vi fick in både beklämmande och underhållande svar.

I podden avslöjar Hannah och Eva vad vi trodde om varandra innan de blev bekanta. Vi funderar också på hur man kan bli bättre på att släppa sina föreställningar om folk och sluta vara så fördomsfull.

Vad tror du om mig egentligen? - om fördomar

42:11

Inte folkskygg, bara trött

Folk tror att jag är tillbakadragen och folkskygg, när det egentligen handlar om att jag pga sjukdom behöver mycket egentid för att orka vara social.

Orka 60

Stolthet och fördom

Jag är lång och har alltid haft bra hållning, men det gör tydligen att jag ser väldigt högfärdig ut vid första anblicken.

Det är många som automatiskt tror att jag är en kylig bitch innan de ens pratat med mig.

Lången 31

Från Närpesistä

Möts av förvånade miner när folk märker att jag kan finska fast jag kommer från Närpes.

Halvfinnen 37 år

Rund = lat

Folk antar att jag är lat, jag är nämligen inte särskilt slank. Men jag löper och håller till i hemmagymmet i källaren. Ändå är det ingen som vänder sig till mig då motion kommer på tal.

Alla som tränar behöver inte se ut som stickor.

Soffri 37

Korthårig heterokvinna, öh?

Eftersom jag har väldigt kortsnaggad frisyr och dessutom jobbar inom ett mansdominerat yrke så tror folk ofta att jag är lesbisk. Sen blir dom väldigt förvånade när jag berättar att jag varit gift med min man i över 20 år och att vi har tre barn.

Även på krogen blir jag ofta uppraggad av andra kvinnor, men då säger jag bara hövligt ”Tack, men nej tack. Jag gillar korv med mitt bröd”.

The fejk lesbian, 45