Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Snart har var tredje ung finländare värdepapper – Iris Widbom, Alva Wirtanen och Lila Leinonen är intresserade av både aktier och fonder

Vi frågade några gymnasieelever: sparar du i aktier eller fonder? - Spela upp på Arenan

Unga har i dag mer kunskap om att placera i aktier och fonder än förut. Gymnasieeleverna Iris Widbom, Alva Wirtanen och Lila Leinonen tycker skolan har lärt dem mycket om att placera pengar.

För tio år sedan sparade 16,2 procent av finländare i åldern 16–24 år i aktier eller fonder. 2021 hade den här andelen stigit till 29,5 procent. Det visar Statistikcentralens uppgifter.

Gymnasieeleven Lila Leinonen sitter vid en pulpet i ett klassrum och ser in i kameran.
Bildtext Lila Leinonen förstår att den som placerar pengar kan förlora dem, men påpekar att värdet också kan fördubblas.
Bild: Terhi Liimu / Yle

En av dem som sparar i värdepapper är Lila Leinonen som går i Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

– Jag sparar i aktier. Min mamma började spara åt mig när jag var yngre. Hon tyckte då att det var en bra idé att jag skulle få pengar när jag fyllt arton, säger Leinonen.

Aktias chefsekonom Lasse Corin tittar ut genom ett fönster.
Bildtext Aktias chefsekonom Lasse Corin tror att unga inte bara placerar ärvda pengar, utan också en del av sina egna inkomster.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Lasse Corin som är chefsekonom på Aktia tror att det finns flera orsaker till den här utvecklingen.

– En är säkert att det nuförtiden talas mycket mera om ekonomikunskap och sparande i sociala medier. Också i grundskolan diskuteras det här ämnet mer aktivt än tidigare. Jag tror att unga har blivit mer medvetna om placeringsmöjligheterna och bättre förstår placeringarnas roll som en del av den personliga ekonomin, säger Corin.

Lila Leinonen och hennes skolkamrater bekräftar Lasse Corins uppfattning. Själv tycker hon att hon har tillräcklig kunskap för att spara i aktier.

– Jag har talat väldigt mycket med min mamma och man får mycket information om det här i skolan.

Gymansieleven Alva Wirtanen öppnar sitt skåp i skolans korridor.
Bildtext Alva Wirtanen tycker att skolan både på nian i grundskolan och ettan i gymnasiet har gett mycket information om att placera pengar.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Också hennes skolkamrat 
Alva Wirtanen är inne på samma linje även om hon tills vidare bara sparar i fiktiva fonder i en skoluppgift.

– Jag tycker ganska mycket om fonder även om jag inte vet allt. Jag skulle nog kunna investera i aktier och placera rätt om jag skulle försöka.

Deras skolkamrat Iris Widbom är lite mera osäker.

– Jag sparar inte själv i aktier för att jag har ganska svårt att greppa hur det egentligen fungerar. Jag förstår de stora dragen men kanske inte detaljerna så att jag själv skulle kunna investera i aktier, säger Widbom.

Ungas placeringsiver har ökat mer i Finland än i Sverige

Det är svårt att hitta helt jämförbara data mellan de nordiska länderna som klart skulle visa hur ungdomar placerar pengar i de olika länderna.

Lasse Corin har ändå tittat närmare på Sverige. Där är fondägandet vanligare än i Finland. En orsak är att pensionssparare där kan påverka hur en liten del av deras pensionspengar placeras.

– Det betyder att de blir tvångsintroducerade i fondsparande via pensionssystemet där de är tvungna att fatta beslut om hur den lilla del av pensionspengarna de själva får besluta om ska sparas, säger Lasse Corin.

Även om data inte är helt jämförbara tolkar Lasse Corin siffrorna så att förändringen har varit större i Finland.

– Antalet unga som har börjat placera har ökat mera i Finland än i Sverige. I Sverige har den redan länge varit på en ganska hög nivå. När vi nu i Finland talar om att cirka 30 procent äger aktier eller fonder är motsvarande tal i Sverige ungefär 40 procent, men den siffran har inte stigit på samma sätt i Sverige.

Finländska ungdomar är också mera aktiva än sina jämnåriga i Sverige när det gäller direkt aktieägande.

Gymnasieeleven Iris Widbom ser in i kameran vid en bokhylla i Gymnasiet Lärkans bibliotek.
Bildtext Iris Widbom tycker det är mycket man borde borde begripa för att kunna placera i aktier.
Bild: Terhi Liimu / Yle


Iris Widbom hör till dem som tycker det är en bra idé att spara i aktier även om hon inte gör det själv.

– Genom att lägga en liten del av sina pengar åt sidan kan man få ganska mycket tillbaks bara man orkar vänta och investerar bra. Det kan ju också gå dåligt, men man kanske inte borde vara pessimist utan optimist.