Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Den lägsta lönen för en städare är 1 809 euro på heltid” – städarnas och fastighetsskötarnas strejk syns på tågen och passagerarfärjorna

Full papperskorg på ett tåg.
Bildtext En papperskorg på tåget från Kuopio till Helsingfors på torsdag eftermiddag.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Omkring 2 500 städare och fastighetsskötare har gått i strejk. Strejken pågår i tre dygn och berör hundratals arbetsplatser på olika håll i landet. Den känns av på bland annat tågen.

På VR:s tåg som anländer från Kuopio till Helsingfors på torsdag eftermiddag ser det förhållandevis städat ut. Här och där finns en papperskorg som inte är tömd, men i övrigt ser man inget som avviker från det normala.

Eventuellt kommer fastighetsservicebranschens strejk att kännas av på tågen de närmaste dagarna. Förutom VR:s tåg berörs berörs i det här skedet också bland annat städningen ombord på Viking Lines och Tallink Silja Lines passagerarfartyg, ministerier och fabriker.

– Genom valet av dessa hoppas vi att strejken ska få direkt effekt, så att vi kan skapa tryck på arbetsgivaren, säger huvudförtroendeman Janne Forsman vid SOL, som erbjuder städ- och fastighetstjänster.

Många av dem som jobbar inom branschen har invandrarbakgrund och är inte bekanta med det finländska arbetsmarknadssystemet. Enligt Forsman har det krävts en del arbete, men det har inte varit direkt svårt att motivera strejken för folk.

Lönen och helgersättningarna är under lupp

Servicefacket PAM förkastade riksförlikningsmannens medlingsbud i konflikten på onsdag. Som en följd av det gick omkring 2 500 städare och fastighetsskötare i strejk. Strejken varar i tre dygn och berör hundratals arbetsplatser på olika håll i landet.

Enligt intressebevakningsdirektör Jaana Ylitalo vid PAM handlar konflikten om lönenivån och helgersättningarna för städare och fastighetsskötare.

PAM:s intressebevakningsdirektör Jaana Ylitalo
Bildtext Enligt PAM:s intressebevakningsdirektör Jaana Ylitalo är det svårt att klara sig på de låga lönerna som städarna och fastighetsskötarna får.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Den lägsta lönen för en städare är 1 809 euro i månaden, och då jobbar man på heltid. Vi har haft som mål att få en höjning på 200 euro, säger Ylitalo.

Städarna och fastighetsskötarna har som alla andra drabbats av inflationen och de stigande kostnaderna. En enbart procentuell höjning upplevs av många inte räcka till i det här läget.

Fastighetsservicen blir sämre och långsammare

Ett av företagen som berörs av strejken är Akseli kiinteistöpalvelut, som erbjuder fastighetsservicetjänster. Företagets kunder består främst av boendefastigheter i Åboregionen.

Enligt verkställande direktör Teemu Halenius strejkar största delen av bolagets anställda i tre dagar, vilket påverkar servicens kvalitet och hur snabbt man kan rycka ut.

– Om ett rör springer läck så rycker vi naturligtvis ut, men det blir säkert fördröjningar i till exempel halkbekämpningen, säger Halenius.

Kiinteistönhoitaja Henrik Kosonen avaa umpeen jäätyneitä kaivonkansia
Bildtext Fastighetsskötseln kan lida under strejken.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Enligt Halenius ser väderleksprognosen som tur är nådig ut för de närmaste dagarna, vilket gör att det inte tros behövas mycket snöröjningsarbete under strejken.

Medlingen i konflikten ska enligt riksförlikningsmannen fortsätta nästa vecka. PAM har varslet om en andra strejk, som omfattar 25 000 anställda bli av 23–24.3 ifall ingen överenskommelse nås före det.