Ukraina vill ge kvinnor en synlig roll – häxkonster och svart magi en liten men betydande del i landets strategiska kommunikation
Till Ukrainas mest framträdande strategiska kommunikatörer hör i dag påfallande många kvinnor. Det här är en stor förändring i det traditionellt patriarkaliska Ukraina.
Jag sår i dina ögon, jag sår mot natten.
Min önskan kommer att drabba dig, min fiende.
Hur många rågkorn föll i det heliga landet?
Så många gånger kommer du, min fiende, att dö.
Så inleder den ukrainska musikgruppen Angy Kreyda sin häxförbannelse riktad mot de ryska trupperna.
Den här sortens musik, musikvideor och andra videor med ukrainska kvinnor som fäller förbannelser över ryska trupper är vanliga i dag. De utgör i och för sig bara en liten del av all den strategiska kommunikation som produceras i Ukraina, men den har en viktig roll.
Till exempel var det två ukrainska systrar som visade den ovannämnda musikvideon av Angy Kreyda till mig första gången. Det var i Prag, dit de flydde från Kiev under våren 2022.
Häxförbannelserna satte ord på många känslor de har mot de ryska soldaterna. De kände också en stolthet över hur försvarskampen pågår på alla nivåer.
Och så skrattade de friskt över hur ryska pojkar på riktigt verkar vara rädda för svart magi – och för ukrainska kvinnor, som ”är mycket mer självständiga än ryska”.
Dessutom gjorde de en konkret gärning för sitt hemland när de introducerade en utländsk journalist i Ukrainas häxkonster.
Så många gånger som du hör tuppen gala i mörkret, så många dagar har du kvar att leva
– Att Ukraina försöker spela på mystiken kan dels vara för att väcka uppseende, men också för att ha en slags moralförhöjande effekt för den egna publiken, säger Max Arhippainen, vid Natos kompetenscentrum för strategisk kommunikation i Riga.
Målet är alltså ukrainarna själva, men det finns också häxvideor som är översatta till engelska för en internationell publik.
– Det andra strategiska målet för Ukrainas kommunikation är att övertyga västvärlden att Ukraina är värt att försvara och att ge det stöd som Ukraina behöver för att försvara sig.
Arhippainen tror inte att videorna är gjorda för att skrämma upp fienden, trots att retoriken ofta är riktad mot ryska soldater.
– Ett tredje motiv, som nog är sekundärt här, är att demonisera fienden och undergräva förtroendet hos fienden.
Ukrainas strategiska kommunikations viktigaste uppgift enligt Max Arhippainen
Att få landets befolkning att stå bakom försvarsåtgärderna – för det krävs att Ukraina försvarar sig, klarar av att försvara sig och vill försvara sig
I en annan känd video skriker en ukrainsk kvinna, på ryska, åt en rysk soldat i en stridsvagn:
– Vet du var du är? Det här är Konotop! Här är varannan kvinna en häxa.
– Från och med i morgon kommer du inte att kunna få stånd mer.
Max Arhippainen beskriver videon som intressant.
– Det finns en gammal ukrainsk saga om häxan från Konotop. Det är en mycket gruvlig historia om flytande häxor och icke-häxor som drunknar.
Sagan är från 1830-talet och skriven av Hryhoriy Kvitka. Konotop ligger ungefär 250 kilometer nordost om Kiev och knappt 100 kilometer från gränsen till Ryssland.
Ukraina ser ut att ha släppt häxan ur flaskan
Förutom välproducerade musikvideor och direkta häxförbannelser sprids många videor där vanliga kvinnor är förbannade på de ryska trupperna.
– Det finns videor där kvinnor ger solrosfrön till ryska soldater och ber dem att sätta dem i fickan så att det ska växa solrosor där när de dör, säger Arhippainen.
– De här videorna har fått väldigt mycket publicitet och det är klart att de här videorna finns som en del av den strategiska kommunikationen i Ukraina. Men det är bara en liten del av kvinnornas del i den strategiska kommunikationen.
Många experter som känner till det ukrainska samhället på djupet säger att kvinnornas roll i Ukrainas strategiska kommunikation har varit överraskande framträdande sedan Ryssland började det fullskaliga kriget.
– Ukraina är ett väldigt patriarkaliskt samhälle, men i dagens läge har Ukraina ett behov av att visa både åt sin egen hemmapublik och omvärlden att kvinnorna får en starkare roll, säger Arhippainen.
Det finns ett klart motiv att lyfta fram kvinnorna på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts.
– Man vill både ge en signal till omvärlden att man är mer jämlik än man kanske egentligen de facto ännu är, men man vill också understöda de ukrainska kvinnornas moral att ta del i försvarsarbetet.
Arhippainen påpekar att det har skett en snabb förändring i fråga om kvinnornas rättigheter sedan Ryssland ockuperade Krim och delar av östra Ukraina 2014.
Om kvinnornas roll i det ukrainska försvaret i dag kan du läsa här.
Enligt den ukrainska parlamentarikern Jevgenija Kravtjuk tjänstgör 60 000 kvinnor i dag i den ukrainska armén. Av dem ingår 5 000 i aktiva stridsförband. Vanliga roller de har är sjukvårdare och krypskyttar.
En av landets mest kända kvinnliga soldater kallar sig Бахмутська відьма, ”Bachmuthäxan”, och syns ofta i ukrainska medier och i videor som sprids på sociala medier.
Hela samhället deltar
När vi talar om Ukrainas strategiska kommunikation så inbegriper det inte bara officiell kommunikation, utan också företagsvärlden och det civila samhället.
En av Ukrainas stora framgångar har varit att nästan alla aktörer har förstått vikten av ett enhetligt budskap. Medborgarna förmedlar sedan det här budskapet på eget bevåg, som de ovannämnda systrarna jag träffade i Prag.
Men kvinnornas roll har också ökat på formell nivå när en så mycket större andel av männen strider vid fronten.
– Kvinnornas roll i civilsamhället på hemmafronten har blivit mycket starkare, inklusive kommunikationen. De har fått mer ansvarsfulla uppgifter.
Det här syns också i möten med en internationell publik, inklusive journalister som jag själv. Så gott som alla ukrainare jag har mött på olika håll i Europa under det senaste året har varit kvinnor.
Det är kvinnor som reser omkring och berättar om situationen i Ukraina eftersom männen är upptagna med kriget. Genast när det fullskaliga kriget började för ett år sedan förbjöd president Volodymyr Zelenskyj män att lämna landet.
– När vi här i vårt centrum har samarbetat med ukrainska kommunikatörer så är de till absolut största majoriteten kvinnor, ofta yngre, språkkunniga kvinnor, säger Arhippainen och tillägger att många av de här kvinnorna har jobbat inom företags- och organisationsvärlden och har haft ansvar där.
– Nu har de givits ansvar i större sammanhang och optimistiskt kan vi säga att kriget kanske tvingar delar av de patriarkaliska strukturerna att inse att man inte kan utesluta kvinnorna från vissa strukturer.
– När vi förhoppningsvis någon gång får se en fred och Ukraina börjar bygga upp sitt samhälle på nytt kommer vi att ha en grupp kvinnor som äntligen har fått bära mer ansvar och har tagit det. De kommer att ha en starkare position på den kommande arbetsmarknaden.
Krig och konflikter leder ofta till stora bakslag i kampen för jämställdhet mellan könen, men historien har också flera exempel på motsatsen, att jämställdheten har ökat.
– Det här är ju en utveckling vi såg i Storbritannien på 1920-talet och i Finland på 40- och 50-talen. Kvinnor hade positioner inom olika branscher som de hade fått under kriget – och klockan kunde inte vridas tillbaka, menar Arhippainen.
Det här är en viktig faktor den dag Ukraina drömmer om att bli godkänt som medlem i EU eller Nato.
– Om man med ljus och lykta ska söka ljusglimtar så är det här det. Det sätt som Ukraina nu har fungerat under kriget kan leda till att landet åtminstone blir lite mer jämlikt i framtiden.
När vi förhoppningsvis någon gång får se en fred och Ukraina börjar bygga upp sitt samhälle på nytt, kommer vi att ha en grupp kvinnor som äntligen har fått bära mer ansvar och har tagit det
Max Arhippainen