Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska skidskyttelöftet imponerade i Holmenkollen – Otto Invenius tolva i sprinten: ”Finns att bygga vidare på”

Uppdaterad 16.03.2023 18:51.
Otto Invenius i spåret.
Bildtext Otto Invenius gjorde karriärens bästa insats.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Otto Invenius var dagens stora finländska namn i Holmenkollen. 22-åringen slog till med karriärens bästa insats i sprinten efter prickfritt skytte. Johannes Thingnes Bø gjorde som i säsongens alla sprinttävlingar och vann.

Otto Invenius är en novis på världscupnivå men i de få tävlingar han gjort tidigare har han visat lovande takter. För två veckor sedan blev han 23:a i Nove Mesto, men den placeringen förbättrade han rejält i Holmenkollen.

I säsongens sista sprint visade Invenius att han har potential att göra riktigt bra insatser. Han sköt fullt och slutade på tolfte plats.

– Vilket lopp av Invenius, definitivt dagens finska insats. Det är roligt att se att det börjar lossna. Här finns det att bygga vidare på, säger Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv.

22-åringen har nu också ett finfint utgångsläge i jaktstarten som avgörs på lördag. Han har mindre än femton sekunder upp till åttondeplatsen.

Bø vann samtliga sprinttävlingar den här säsongen

Det blev aldrig någon större kamp om segern i sprinten. Johannes Thingnes Bø var tillbaka i gammalt gott slag efter sin coronasjukdom och tog en överlägsen seger. Bø besegrade tvåan Martin Ponsiluoma med 24 sekunder.

– Jag kände inte av sjukdomen. Jag är glad att allt fungerade och att jag kan köra de sista loppen, säger Bø i sin segerintervju.

Dagens seger gör att Bø vann samtliga sprinttävlingar i världscupen den här säsongen. Dessutom blev det ett VM-guld i sprint.

– Sprinten är min favoritdistans men åtta segrar är galet, säger han.

Förutom Invenius blev det också världscuppoäng för Tero Seppälä och Olli Hiidensalo. Seppälä bommade två skott och slutade på 22:a plats, medan Hiidensalo med nollskytte gick in på 37:e plats.

I och med dagens resultat säkrade Finland också fem startplatser till nästa världscupsäsong, då laget slutar på tionde plats i nationscupen.

Resultat, sprint:

1. Johannes Thingnes Bø NOR 25.13,0 (0)
2. Martin Ponsiluoma SWE ´23,9 (0)
3. Benedikt Doll GER +28,9 (0)
4. Andrejs Rastorgujevs LAT +46,5 (1)
5. Sturla Holm Lægreid NOR +48,0 (0)
6. Johannes Kühn GER +55,9 (0)
----------------
12. Otto Invenius FIN +1.14,9 (0)
22. Tero Seppälä FIN +1.33,4 (2)
37. Olli Hiidensalo FIN +1.56,4 (0)
48. Jaakko Ranta FIN +2.22,3 (0)
67. Tuomas Harjula FIN +2.54,6 (0)

Diskussion om artikeln