Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturfonden delar ut pengar – drygt en miljon till österbottniska aktörer

Författaren Julia Mäkkylä.
Bildtext Julia Mäkkylä satsar på en ny novellsamling.
Bild: Frank A Unger

Svenska Kulturfonden delar ut 25 miljoner euro och av den summan går 3,7 miljoner till lokala aktörer i Österbotten, Åboland och Nyland. Bland mottagarna finns författaren Julia Mäkkylä från Närpes.

Av de drygt 3 000 ansökningar som lämnades in i november behandlades ungefär hälften i Svenska kulturfondens regionala direktioner. Direktionerna i Nyland, Åboland och Österbotten är sakkunnigorgan för ansökningar med stark regional förankring.

I Österbotten fördelas drygt 1,1 miljoner. Lite mer än hälften av de beviljade bidragen går till konst, största delen till musik.

Skrivlust men tidsbrist

En av mottagarna är Julia Mäkkylä från Närpes, som beviljas 8 000 euro. Hon gav ut novellsamlingen Apelsinfågeln i början av året och ska nu satsa på en ny novellsamling.

– Temat för samlingen är vinklar. Hur människor upplever samma situationer på olika sätt, säger Mäkkylä.

Ett bidrag på 8 000 euro är av stor betydelse.

– Jag har idéer och skrivlust men inte tillräckligt med tid. Min nuvarande situation är att jag bara skriver på kvällarna när jag är halvtrött. Det här bidraget ger mig tid att skapa.

När hennes nuvarande vikariat som talterapeut tar slut tänker hon med hjälp av bidraget avsätta några månader till att bara skriva.

Andra exempel på bidragsmottagare i Österbotten är:

Rapduon GUN: 4 000 euro för sin första EP med rapmusik på dialekt.

Arbetsgrupp Abramsgården Vörå: 6 000 euro för författar-, musiker- och konstnärsframträdanden, föreläsningar och kulturutbyten.

Ru Runeberg: 6 000 euro för sitt arbete med nya silverföremål till en separatutställning på Galleri Sebastian Schildt i Stockholm.