Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Niinistö träffar Erdoğan i Ankara i dag – nu inväntas turkiskt grönt ljus för Finlands Natomedlemskap

Uppdaterad 17.03.2023 11:20.
Turkiets president och Finlands president framför Natoflagga.
Bildtext Ska Erdoğan öppna för finskt Natomedlemskap?
Bild: EPA-EFE, Andrej Cukic / AOP ja Silja Viitala / Yle

Förhoppningarna är stora för att Erdoğan i dag kommer meddela att Turkiet godkänner Finlands Natoansökan – och mycket tyder på att det blir så. Svenska Yle följer med mötet på plats i Ankara.

Under fredag morgon vet vi fortfarande rätt så lite om det praktiska. Mötet ordnas i presidentpalatset i Ankara. Det verkar sannolikt att mötet blir mot eftermiddagen, men någon exakt tidtabell finns inte att tillgå.

Mötet var ursprungligen planerat att hållas i Istanbul, men under torsdagen kom beskedet att mötet flyttas till Turkiets huvudstad Ankara.

Det var i onsdags som det stod klart att Niinistö och Haavisto ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan på fredagen.

Mycket tyder på ett positivt besked

Strax efter onsdagens besked om att Niinistö och Haavisto åker till Turkiet meddelade Niinistö att han förväntar sig ett turkiskt godkännande.

”Vi visste att när Turkiets president Erdoğan har fattat sitt beslut om att ratificera Finlands Natomedlemskap så vill han träffas och uppfylla sitt löfte från president till president” skrev han på Twitter.

Erdoğan har för sin del sagt att Turkiet kommer att infria det löfte man gett Finland vad beträffar Nato.

Det sannolika och logiska skulle alltså vara att vi får ett för Finland positivt besked i dag. Det skulle ändå inte vara alldeles otypiskt Erdoğan att säga en sak och göra en annan.

Bedömningen är ändå att det är väldigt osannolikt att både Erdoğan och Niinistö kommer med så raka budskap inför mötet för att sedan bara diskutera.

– Frågan är vad Erdoğan skulle ha att vinna på en sådan uppvisning. Det skulle vara en väldigt stor överraskning om man plötsligt från turkiskt håll skulle säga att förhandlingarna fortsätter utan ett löfte om ratificering, kommenterar Yles utrikesreporter Tom Kankkonen som följt med Turkiet länge.

Sverige kan få vänta

Turkiet har trots allt flera gånger under den här omkring tio månader långa ansökningsprocessen gjort det klart att man egentligen inte har något emot att Finland blir Natomedlem, trots att man utnyttjat Finlands och Sveriges ansökningar för att driva inrikespolitik och främja nationella intressen.

Däremot har Turkiet haft större problem med Sveriges Natoansökan. Erdoğan kritiserar Sverige bland annat för att inte ta Turkiets oro för vissa terroristgrupper på allvar, vilket hittills har bromsat den svenska ansökan.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson konstaterade i tisdags att Sverige sannolikt blir medlem i Nato senare än Finland.

– Vi vill med detta säga att vi är förberedda på att så kan ske och att Sverige förbereder sig, sa han.

Inför dagens möte med Erdoğan skrev Niinistö att han haft ett bra samtal med Kristersson.

Förhoppningen är ändå att både Finland och Sverige är fullvärdiga medlemmar till Natotoppmötet i Vilnius i juli. Men Sverige kan få vänta på ett turkiskt grönt ljus ända tills valet i Turkiet är undanstökat.

Ungerns Orbán i Turkiet

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som ännu inte har ratificerat Finlands och Sveriges Natoansökningar.

Tidigare i veckan sköt det ungerska parlamentet än en gång upp behandlingen av Finlands Natosansökan. Men premiärminister Viktor Orbán har samtidigt sagt att Ungern inte blir det sista landet som ratificerar ansökningarna.

Orbán har varit på besök i Turkiet, och han träffade president Erdoğan på torsdagen. Orbán är officiellt i Ankara med anledning av ett toppmöte gällande jordbävningarna i Turkiet och Syrien, och det finns inga uppgifter om vad presidenterna diskuterade.