Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrationsverket: 47 000 ukrainare ansökte om skydd före årsskiftet

"Rädda Ukraina"-lapp som har tejpats upp på det ukrainska hjälpcentrets dörr i Helsingfors.
Bildtext Över 50 000 ukrainare har ansökt om tillfälligt skydd i Finland.
Bild: Jari Kärkkäinen/ Yle

Efter några år av en stadigt avtagande mängd asylsökningar har Finland nu nått en ny rekordmängd. Huvudorsaken är Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Mängden asylansökningar till Finland har nästan tredubblats jämfört med statistik från 2021.

De senaste åren har mängden asylsökande i Finland stadigt minskat, fram till 2022 då siffrorna tvärvände i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Under fjolåret fick Migrationsverket fler asylansökningar än någonsin tidigare. Dessutom ansökte över 47 000 ukrainare om tillfälligt skydd i Finland.

Den 15 februari 2023 var antalet personer som flytt kriget i Ukraina och lämnat in ansökningar om tillfälligt skydd i Finland uppe i 50 361.

I fjol togs ett flertal steg framåt för att utveckla invandrares möjligheter att få jobb i Finland, bland annat genom att ta D-visumet i kraft. Det möjliggör att experter, utvecklingsföretagare och deras familjemedlemmar från utsatta länder snabbare kan bosätta sig i Finland.

Ukrainare kan ansöka om hemkommun efter att de bott ett år i Finland, har en finsk personbeteckning och ett uppehållstillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd. Ukrainarnas uppehållstillstånd för tillfälligt skydd uppdateras automatiskt och det är frivilligt att ansöka om en hemkommun.