Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oljefärg ska det vara

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 13:23.
konstnär

Glöden att måla är stor för Carl Uggla. Hans nya utställning säljer bra.

Inne i den gamla mysiga magasinboden, vid den gamla järnvägsstationen i Borgå, bjuds det på fröjder för alla sinnen. Gamla föremål, hälsosamma matprodukter, julglitter och så Carl Ugglas utställning I väntan på vintern med starka oljemålningar.

Han pendlar mellan kraftiga färger och skira toner. Drömlika landskap, hav och speglingar. Många av tavlorna är redan sålda.

konstverk

- Nästan alla motiv är målade utgående från min fria fantasi. Det finns inga förebilder, säger Carl Uggla, då han stor vid utställningens största duk, Ensamma vargen i natten.

- Jag har alltid haft god fantasi, efter 30 år som fotograf i tidnings-, mode- och reklambranschen, så är ljus, skugga och reflexer bekanta variabler.

Uggla är en väldigt produktiv målare.

- Måla långsammare säger mina lärare. För mig kan det bli upp till 50 dukar under ett år. Ibland två per vecka.

konstverk
Bildtext Något saknas...

Det var först för några år sedan som han på nytt greppade penseln efter ungdomsåren. Det är aldrig för sent att börja på nytt.

- Jag fick mera tid över och anmälde mig till en Arbiskurs med Bo Melander. Först gick det dåligt och jag tänkte ge upp, men sen började penseln flyta.

- Man är så väldigt koncentrerad då man målar. Tavlan och motivet utesluter hela världen.

Med på utställningen finns 22 oljemålningar och sex akvareller. Det är alltså olja som gäller.

- Jag tycker om att måla på olja. Det är en mera karlaktig färg, säger Carl Uggla, med skärmmössan stadigt på sitt huvud.

Utställningen går att beskåda under hela november.

konstverk