Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland kan bli Natomedlem under våren – försvarssamarbetet med Sverige fortsätter

Suomen ja Ruotsin liput sekä kaksi Naton lippua Naton päämajassa Brysselissä.
Bild: Johanna Geron / AFP / Lehtikuva

Finland kan ännu bli fullvärdig Natomedlem under våren. Då Turkiet och Ungern har fattat sina respektive ratificeringsbeslut kan hela medlemskapsprocessen vara i mål om några veckor, bedömer ledande tjänsteman.

– Efter att Turkiets och Ungerns parlament har godkänt Finlands medlemskap skulle jag säga att det handlar om veckor, snarare än månader, säger överdirektör Janne Kuusela vid Försvarsministeriet.

Turkiet bekräftade på fredag att man nu är redo att inleda ratificeringen av Finlands medlemskap. Ungerns parlament väntas rösta om ratificeringen den 27 mars.

Efter omröstningarna i parlamentet måste Turkiet och Ungern deponera de nödvändiga dokumenten hos USA:s utrikesministerium i Washington, sedan återstår för Finland att göra samma sak. Sedan är Finland fullvärdig Natomedlem.

Så här har Finlands väg in i Nato sett ut hittills - Spela upp på Arenan

”Vi har redan påbörjat Finlands militära integration”

Den största och viktigaste förändringen som medlemskapet för med sig är att Finland omfattas av alliansens säkerhetsgarantier och gemensamma försvarsplanering.

– Vi har redan påbörjat Finlands militära integration i Natos strukturer och processer och det arbetet fortsätter, säger Kuusela.

Janne Kuusela i närbild mot en gul och beihe husfasad.
Bildtext Överdirektör Janne Kuusela vid Försvarsministeriet säger att medlemskapsprocessen kan vara i mål på bara några veckor.
Bild: Toni Määttä / Yle

Samarbetet med Sverige ska fortsätta

Allt tyder nu på att Finland verkligen blir Natomedlem före Sverige, men det hindrar inte Finland och Sverige från att fortsätta det bilaterala försvarssamarbetet, försäkrar Kuusela.

– Sverige är vår viktigaste och närmaste partner och det som vi har uppnått med Sverige ska vi absolut hålla fast vid, säger han.

Men hur komplicerat blir det att integrera Finland i Nato och samtidigt upprätthålla det bilaterala samarbetet med Sverige?

– Vi är kapabla att göra flera saker på en gång. Det blir inga problem, svarar Kuusela.

Natomedlemskapet för med sig omställningar också för Försvarsmakten, men dess viktigaste uppgift är fortfarande att sköta Finlands militära försvar. Finland beslutar självständigt hur försvaret är uppbyggt och organiserat också i fortsättningen.