Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rivningen av Wasalandia inleds den 27 mars

Rivningen av den forna nöjesparken Wasalandia inleds omkring klockan nio på morgonen måndagen den 27 mars. Rivningen inleds från parkeringsområdet som vetter mot hamnens sida.

Enligt planeringen kommer rivningsarbetena att ta 2-3 månader. Under den tiden ska Sparal Ab riva alla byggnader och konstruktioner på området samt jämna ut marken. När rivningen är färdig kommer området att återlämnas till Vasa stad.

Under rivningsarbetet är tillträde förbjudet för allmänheten av säkerhetsskäl.

Relaterat

I Österbotten syns industrifackets strejk på bland annat ABB och Ekeri

Industrifacket meddelar om omfattande strejker nästa veckas torsdag, totalt berörs 455 arbetsplatser.

I Österbotten kommer det att strejkas på bland annat släptillverkaren Ekeri i Pedersöre, rörtillverkaren OSTP i Jakobstad, Närpes trä- och metall och på ett antal enheter på ABB i Vasa.

Enligt industrifacket berör strejken totalt kring 40 000 anställda runt om i landet. Strejkerna gäller inte nödarbete eller arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

Hela listan på vilka arbetsplatser som berörs hittas här. Fackförbundet PRO har också meddelat om strejk nästa vecka. Den listan hittas här.

VPS förstärker målvaktspositionen med Rasmus Leislahti

Förra säsongen spelade den 23-årige målvakten Rasmus Leislahti i KTP, men efter att Kotkaklubben efter bara en säsong i ligan degraderades tillbaka till division 1, blev ett klubbyte åter aktuellt.

Flyttlasset gick till Vasa och VPS, för en andra sejour i klubben – den första ägde rum år 2020 där han spelade 14 matcher, samt en för Vasa IFK.

– Det känns bra atta komma tillbaka till Vasa. Det här är en fin klubb och Vasa är en fin stad, säger Leislahti på klubbens webbplats.

– VPS hade en fantastisk säsong i fjol och jag hoppas kunna tillföra laget något extra och hjälpa laget att klara sig ännu bättre.

VPS målvaktstränare Vesa Kumpula tycker att Leislahti passar utmärkt in i laget.

– ”Rasse” är mångsidig och lovande trots att han redan är en meriterad målvakt. Han passar perfekt in i den målvaktsprofil som vi sökte.

Vasa och Cherson i Ukraina blir vänorter

Stadsstyrelsen i Vasa har godkänt samarbetsavtalet mellan städerna. Tanken om en vänort i Ukraina kom till i våras då Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova besökte Vasa Energy Week.

Staden Cherson vid Svarta havet var under rysk ockupation från mars till november 2022. Cherson har ett enormt stort symbolvärde för hela Ukraina, det är tillsvidare det enda regioncentrum som har klarat sig ur ockupationen.

Målet är nu att Vasa ska samarbeta med staden kring flera teman som till exempel hållbar utveckling, kultur och utbildning.

Vänortsverksamheten inleddes 1940, då de första avtalen ingicks mellan städer i Finland och Sverige. Genom avtalen fick det krigförande Finland materiell hjälp från Sverige till civilbefolkningen.

Vasa och Jakobstad tar emot färre flyktingar än normalt nästa år

Stadsstyrelsen i Vasa beslöt att minska antalet kvotflyktingar från 100 till 80 nästa år. Jakobstad tar för sin del emot 30 i stället för 50 som är det normala. Beslutet motiveras med att det är brist på hyresbostäder i Jakobstad.

I år har både Vasa och Jakobstadsregionen erbjudit sig att ta emot 100 kvotflyktingar var. Trots det har bara 20 kommit till Vasa och det normala i Jakobstadsregionen är också att mycket färre har kommit än vad det finns platser.

Korsnäs kommunstyrelse beslöt för sin del att kommunen inte har möjlighet att ta emot kvotflyktingar i år, orsaken är liksom i Jakobstad brist på hyresbostäder.

Utöver kvotflyktingar tar Vasa och Jakobstad också emot asylsökande och personer med tillfälligt skydd, också Korsnäs tar emot personer med tillfälligt skydd.

Röda tegelbyggnader vid en strand.

Vasaföretag köper Domus Bothnica på Brändö

Byggnaden har varit lite använd och dyr att upprätthålla.