Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Varför ska man bry sig om riksdagsvalet? Nadde reder ut vad partierna egentligen står för

Uppdaterad 20.03.2023 10:17.
Nadde inklippt framför en bild av riksdagshuset. Texten Nadde förstör världen syns i bild.

Om det är något som Nadde Baarman, från klimatserien Nadde förstör världen, har mindre koll på än klimatfrågor så är det politik. Nu träffar Nadde kandidater i riksdagsvalet för att försöka ta reda på varför hon ska bry sig om valet.

Centern och kampanjvideo

Nadde träffar Centerns kandidat Nina Pauloaho ute i Borgå skärgård där det ska filmas en kampanjvideo. Nina har sina barn med sig och tanken är att filma en familjepicnic i solskenet. Nadde undrar varför man ska försköna vardagen i sin kampanj istället för att visa den som den är, med skrikande barn som trilskas medan man själv är för trött för att laga mat.

Nadde träffa Nina Paulaho från Centern - Spela upp på Arenan

De Gröna och kampanjträff

När Nadde och De Grönas kandidat Amanda Pasanen träffas så är det för att köpa snacks inför Amandas kampanjträff. Nadde har svårt att hänga med i Amandas veganspår och försöker förhandla sig till en köttpirog istället. Slänger man på De Grönas kontor allt skräp i bioavfallet?

Nadde träffar Amanda Pasanen från De Gröna. - Spela upp på Arenan

Samlingspartiet och pulkaåkning

När studentföreningarna samlas för sitt årliga fastlagsjippo Laskiaisrieha i Helsingfors är Samlingspartiets kandidat Daniel Sazonov på plats för att bedriva kampanj. Nadde hänger med och lär sig att Arkadiabacken inte är en pulkabacke utan stället där vårt riksdagshus finns. Hon briljerar dock med sina ryskakunskaper då samtalet går in på vilka språk Daniel pratar.

Nadde träffar Daniel Sazonov från Samlingspartiet. - Spela upp på Arenan

Kristdemokraterna och subsidubaravadåprincipen

Finlands bästa bostadsort år 2006, också känt som Solf, är stället i fokus när Nadde träffar Arvid Karell från Kristdemokraterna. Nadde får följa med på Arvids arbetsplats och chockas av att höra att Arvid, trots valet av parti, inte är det mista troende. Dessutom lär sig Nadde vad subsidiaritetsprincipen innebär.

Nadde pratar om valkampanj med Kristdemokraternas kandidat - Spela upp på Arenan

Socialdemokratiska partiet och deras valöppning

Nadde träffar Anna Caldén från SDP och tillsammans besöker de på partiets valöppning. Det visar sig att valöppning betyder att man ska sitta still och lyssna, och det är inte riktigt Naddes starka sida. Anna förklarar vilka ställen hon tänkt föra kampanj på och Nadde recenserar SDP:s kampanjgodis.

Nadde träffar Anna Caldén från Socialdemokratiska Partiet. - Spela upp på Arenan

Sannfinländarna och valtorg

Nadde har lovat köra då hon och Marika Sorja från Sannfinländarna ska till Hagnäs på valtorg. Tillsammans dricker de valkaffe, funderar på vad demokrati egentligen betyder och hur man bemöter folk som har andra åsikter än en själv. Nadde distraheras lätt av alla söta hundar, men Marikas hundintresse verkar vara precis lika starkt som Naddes.

Nadde träffar Marika Sorja från Sannfinländarna - Spela upp på Arenan

Svenska Folkpartiet och teater

Raseborg är mötesplatsen då Nadde träffar Anita Westerholm från SFP. Anita har ordnar teater och Nadde undrar vad det har med politik att göra. Före publiken dyker upp ska sminkpåsen fram, och Nadde passar på att reda ut vad Anita har i handväskan. Nadde briljerar med sin förhandsresearch då partiets värderingar kommer på tal.

Nadde träffar Anita Westerlund från SFP - Spela upp på Arenan

Vänsterförbundet och nykterkaraoke

Ava Dahlvik från vänsterförbundet delar ut flygblad och Nadde tittar på. Vad säger man för att få folk att ta emot valreklam och hur tacklar man det att så många säger nej? När flygbladen är utdelade är det karaoke som gäller. Är det en nykter tillställning?

Nadde träffar Ava Dahlvik från Vänsterförbundet - Spela upp på Arenan


Korrigerat 20.3 kl 10.17: Länkat till korrekt arenasida.