Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbor hyr ut sina hem till orienterare under Jukolakavlen: ”Det handlar om toppidrottare, det känns tryggt”

En massa orienterare med pannlampor fotograferade uppifrån. Starten i Jukolakavlen.
Bildtext Startfältet i Jukola ett tidigare år. Tusentals orienterare kommer att springa över stock och sten i Ebboskogarna i sommar. Arkivbild.
Bild: Tomi Hänninen

Det nästsista veckoslutet i juni skjuter behovet av inkvartering i höjden i Borgå för då samlas cirka 20 000 orienterare för att springa Jukolakavlen.

Den stora orienteringstävlingen Jukolakavlen ordnas i Borgå den 17 och 18 juni. Ett lag i Venlastafetten består av fyra personer och i Jukolastafetten av sju personer så inkvarteringen ska vara därefter – modell större.

Många orienteringsföreningar har dessutom flera lag i bägge stafetterna. Stafetterna löps på lördag och söndag men oftast finns det behov för inkvartering före veckoslutet. Det är vanligt att privatpersoner hyr ut sina hus eller lägenheter och några Borgåbor har faktiskt gjort det redan. Hyresvärden tjänar en slant och orienterare får bo inomhus.

Det känns tryggt att inkvartera orienterare

Ray Blomqvist hittade en lapp i sin postlåda där det efterlystes folk som hyr ut sina bostäder under Jukolakavlen. Då det visade sig att Blomqvist hade möjlighet att hyra ut samlade han material om huset och skickade det till Jukolaorganisationen. Redan ett par dagar efter publicering hörde Angelniemen Ankkurit av sig och rätt fort fanns ett hyresavtal.

– Jag kollade Angelniemen Ankkurit på nätet och såg att det gäller ett lag som tävlar i topp 40, så det handlar om elitorienterare och toppidrottare. Det känns tryggt.

Ray Blomqvist tänker kolla in Jukola på ort och ställe.

– Det här är ett unikt tillfälle för oss Borgåbor så jag ska nog vara på plats vid starterna, säger han.

Ray Blomqvist
Bildtext Ray Blomqvist hyr ut sitt hus.
Bild: Micki Kulju/YLE

Hyrde ut redan förra hösten

Annelie Åkerman-Anttila hyr ut sitt hus till orienteringsföreningen Navi från Sankt Michel som deltar med flera lag i Venlastafetten och Jukolastafetten. Samma förening hyrde av henne redan förra hösten så Åkerman-Anttila känner gänget och hon är säker på att allt går bra.

Hon hörde om möjligheten att hyra ut av en tidigare kollega som sysslar med orientering. Åkerman-Anttila kontaktade Jukolaorganisationen som publicerade uthyrningsannonsen på sin hemsida. På några dagar tog Navis representant kontakt och snart fanns ett hyreskontrakt.

Annelie Åkerman-Anttila har sysslat med uthyrningsverksamhet tidigare så det fanns inga farhågor kring eventuella risker. Åkerman-Anttila tänker följa med Jukolakavlen då det beger sig.

– Jag är en stor Jukolavän och har kollat tävlingen på TV i åratal fast nu blir det ju inte hemma, avslutar hon.

Annelie Åkerman-Anttila
Bildtext Annelie Åkerman-Anttilahar hyrt ut till samma gäng tidigare.
Bild: Micki Kulju/YLE

”Vi tänkte att vi kan bidra med husrum nu när behovet är stort”

Marlene Grönqvist-Lönnström hyr ut sitt hem till Tammerforsföreningen Tampereen Pyrintö. Familjen Lönnström har rest omkring på orienteringstävlingar och då bott inhyrda i privathem.

– Inkvarteringen har alltid fungerat bra både i Finland och i Sverige så vi tänkte att vi kan bidra med husrum nu när behovet är stort, säger hon.

Lönnströms blev kontaktade av bekanta och beslutet att hyra ut var lätt.

Marlene Grönqvist-Lönnström ska jobba i Jukolaorganisationen så hon är på plats då det beger sig.

”Hyresgästerna är inte ute efter lyxinkvartering”

Heidi Liljeström är generalsekreterare för Jukolakavlen 2023. Hon ser till att hyresannonserna kommer ut på Jukolas hemsidor men samtidigt understryker hon att hyresavtalet alltid är mellan hyresvärden och hyresgästen.

– Topplagen vill ha inkvartering inomhus, men det gäller nog även firmalag, konstaterar hon.

De är inte ute efter lyxinkvartering; bäddplatser, möjlighet att duscha och ett fungerande kök är viktigt för orienterarna. Och TV är ju bra för där kan de följa med tävlingen, tillägger Liljeström.

Heidi Liljeström
Bildtext Heidi Liljeström garanterar att orienterarna sköter sig. Arkivbild.
Bild: Micki Kulju/YLE

Heidi Liljeström ser inte egentligen några risker med att hyra till orienterare:

– Orienterare beter sig bra och är ansvarsfulla, jag kan nog garantera att de sköter sig, avslutar hon.