Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kerttu Niskanen fixade segern på favoritsträckan i Falun – pallade för trycket då hemmafavoriterna saknades: ”Känner minsann av femmilen”

Uppdaterad 17.03.2023 14:44.
Kerttu Niskanen imponerade och vann stort i världscupen! - Spela upp på Arenan

Kerttu Niskanen var starkast av alla på 10 kilometer klassiskt i Falun. En efter en kroknade konkurrenterna – till slut blev segermarginalen 15 sekunder.

Då Ebba Andersson och Frida Karlsson lämnade återbud fanns det egentligen bara en favorit då världscupen på skidor fortsatte med 10 kilometer klassiskt i Falun på fredagen: Kerttu Niskanen.

Niskanen, som kroknade på den historiska femmilen i Holmenkollen, var också precis så stark som alla hade väntat sig och tog segern.

– Visst, alltid då det är en klassisk mil på programmet så siktar jag in mig på prispallen och till och med på segern. Men allt måste klaffa för att det ska gå vägen, säger Niskanen till Yle efteråt.

Inledningsvis såg Jonna Sundling ut att bjuda på fajt ute i hemmaterrängen. Sundling flög fram på de första flackare slingorna i snöyran, men väl uppe på ”Mördarbacken” stod det klart att sprintdrottningen inte skulle utmana Niskanen om segern.

I stället var det Tysklands Katharina Hennig och Norges Anne Kjersti Kalvå som stod för det tuffaste motståndet. Men de kunde inte heller rå på Niskanen. Hennig kom närmast – hon kom i mål med en tid som var 15,9 sekunder långsammare än Niskanens.

Segern är Niskanens femte i världscupen.

– Nu känner jag nog av tävlingarna i Norge i benen, och visst kände jag mig trött före start. Men allt gick rätt bra ändå. Skidorna fungerade väldigt bra, serviceteamet lyckades verkligen.

Piippo hoppas ha presterat tillräckligt bra för framtiden

Eveliina Piippo såg också ut att göra ett riktigt fint lopp. Efter den brantaste stigningen hade Piippo lyckats knappa in tio sekunder i jämförelse med Sundling, men hon hade inte krafter kvar under de sista kilometrarna och föll ner till tolva i sammandraget.

– Jag kände fortfarande av femmilen i benen så jag hittade inte någon spurtväxel hur jag än försökte, säger Piippo efteråt.

Trots det är hon nöjd.

– Jag brukar trivas när det snöar. Hoppas det här börjar räcka som formbesked för framtiden så att jag inte behöver förhandla om en plats i truppen varje gång.

Besegrade Diggins

Anne Kyllönen och Anni Alakoski lyckades också ta sig in bland de 30 främst. De slutade på 20:e respektive 27:e plats.

– Nu känns det som att formen är på väg uppåt igen efter alla strul den senaste tiden, säger Kyllönen.

För Niskanens del var det viktiga inte bara att vinna utan att dessutom slå Jessie Diggins, som ännu kan utmana henne om segern i distanscupen. Diggins krigade sig i mål som fyra och har fortfarande möjligheten att ta segern framför näsan på Niskanen i Lahtis nästa vecka.

– Det gäller att köra på en gång till. Allt står på spel, säger Niskanen.

Herrarnas 10 kilometer klassiskt kör i gång klockan 14.40.

Resultat, 10 km klassiskt damer:

1. Kerttu Niskanen FIN 27.08,05
2. Katharina Hennig GER +15,9
3. Anne Kjersti Kalvå NOR +22,3
4. Jessie Diggins USA +31,6
5. Jonna Sundling SWE +36,3
6. Rosie Brennan USA +44,5
7. Heidi Weng NOR +45,0
8. Moa Ilar SWE +48,7
9. Katerina Razymova +49,2
10. Tiril Udnes Weng +56,0

12. Eveliina Piippo FIN +1.02,8
20. Anne Kyllönen FIN +1.31,5
27. Anni Alakoski FIN +1.55,7
35. Vilma Nissinen FIN +2.04,3
42. Katri Lylynperä FIN +2.41,2

Diskussion om artikeln