Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finalfavoriterna i hett möte och vidöppen väg mot finalen för italienska ligaettan – Yle Sporten analyserar kvartsfinalerna i Champions League

Erling Braut Haaland och Eric Maxim Choupo-Moting.
Bildtext Blir det Haalands Man City eller Choupo-Motings Bayern München som går vidare?
Bild: All Over Press

Kvartsfinalerna i Champions League är lottade. Det blir flera stormatcher: regerande mästaren Real Madrid ställs mot Chelsea och Manchester City möter Bayern München.

Efter att lottningen var avklarad stod det klart att Real Madrid ställs mot Chelsea i kvartsfinalen. Det blir en repris av förra årets kvartsfinal.

Real Madrid är ohotad tvåa i spanska ligan, men har nio poäng upp till Barcelona som alltjämt leder La Liga.

Förra året i Champions League besegrade Real Madrid tre stycken Premier League-lag på vägen mot titeln. I kvarten besegrade man just Chelsea, i semifinal slogs Manchester City ut och i finalen besegrades Liverpool.

För Chelsea har säsongen varit en besvikelse. Chelsea ligger på tionde plats i Premier League och är långt efter i racet om tätplaceringarna. Senaste gången klubben hamnade utanför topp fyra, som innebär en plats i Champions League, var säsongen 2017/18. Nu ser man ut att missa topp fyra med råge.

Gigantmöte mellan City och Bayern

Manchester City och Bayern München ställs mot varandra i ett stormöte.

Manchester City ligger tvåa i Premier League och har dessutom Erling Haaland i grym målform. För ett par dagar sen gjorde han fem mål på en timme i åttondelsfinalen.

I tyska Bundesliga är Bayern München i täten. De tyska giganterna hoppas nog på att komma längre än förra året då Bayern slogs ut av spanska Villarreal.

I de två övriga kvartsfinalerna bjuds det på tre italienska klubbar och en portugisisk. Inter ställs mot Benfica och det blir helitalienskt när Milan och Napoli ställs mot varandra.

Första matcherna spelas den 11–12 april och returnerna den 18–19 april.

Yle Sportens analys av kvartsfinalerna

Real Madrid–Chelsea

Båda har hamnat på efterkälken i ligaspelet och fokuserar på Champions League. Chelsea har värvat tusen spelare, men letar efter en röd tråd och effekt framåt. Real Madrid har rutinen, klassen och favoritskapet. Champions League är Real Madrids vardagsrum och de kan mycket väl gå till final igen.

Benfica–Inter

En kvartsfinal som får slita för uppmärksamheten, men framför allt Benfica har imponerat i Europa. Gruppseger före PSG och Juventus i höstas och busenkelt avancemang i åttondelen är bevis – de offensiva spetsspelarna Rafa Silva, Goncalo Ramos och João Mario är diamanter. Benficas mittback Nicolas Otamendi är avstängd i första mötet och det är ett tungt avbräck. Merit- och namnmässigt är Inter tyngre, men Benfica känns hetare.

Milan–Napoli

Med arton poäng till tvåan är ligatiteln i princip redan bärgad för Napoli, och nu kan ett av de mest underhållande lagen prioritera Europaspelet. Svajiga Milan i kvartsfinalen och segraren i Inter–Benfica i semifinalen är ljuv musik för Luciano Spalletti. De har skrämt undan alla Napolispöken hittills, de är redan längre fram i Champions League än någonsin tidigare och hamnade på rätt sida i slutspelet. Favorit på den lättare slutspelshalvan.

Manchester City–Bayern München

Pep-derby, moralisk final, giganternas kamp … Kär match har många namn, och det här är juvelen i kvartsfinalutbudet. Efter att ha skickat ut PSG tvingas Bayern brottas med nästa oljeshejksprojekt i City, och nu är det inte ett felbyggt motstånd som väntar. Det här är spelbolagens två största titelfavoriter och kvartsfinalen är en 50/50-drabbning. Avgör faktumet att Bayern avslutar hemma?

Diskussion om artikeln