Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oväntade styrkebeskedet från finländska skidherrarna – Perttu Hyvärinen fattade inte att han kämpade om pallplats: ”En arbetsseger”

Uppdaterad 17.03.2023 16:29.
Superlopp av Hyvärinen och Hakola i Falun - Spela upp på Arenan

Ingen Iivo Niskanen. Ändå blev herrmilen i Falun en trevlig finländsk historia. Det här kom från ingenstans, säger skrällsexan Ristomatti Hakola till Yle.

Krassliga Iivo Niskanen var borta och förväntningarna på de finländska herrarna i Faluns klassiska mil var obefintliga.

I stället blev den finländska fredagen i Falun riktigt festlig – från början till slut. Kerttu Niskanen fixade segern i damloppet, och i herrarnas motsvarande intervallstart nosade både Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola på pallplats.

Hyvärinen svarade för sitt bästa lopp i världscupen och slutade på femte plats.

– Det där var ju helt bra. Jag fattade inte att pallen var så nära, men nu har man åtminstone kvar hunger för kommande lopp, ler Hyvärinen för Yle.

Superba skidor

Ännu halvvägs in i loppet hade Hyvärinen hand om tredjeplatsen.

– Ute i spåret förstod jag inte att det var så tajt. VM var tufft för mig, men jag visste att formen var okej och var taggad att testa den.

Formen finns bevisligen där. Och de finländska skidorna var förträffliga i det svenska snöfallet.

– Serviceteamet visste vad de höll på med. Vi jobbade oerhört hårt med skidorna före start, och det fanns väldigt många par att välja emellan.

– Det här kom inte av en slump, det här var en arbetsseger, fortsätter Hyvärinen med hänvisning till vallabussen.

Hyvärinen må ha gjort sitt livs världscuplopp, men Ristomatti Hakolas sjätteplats var en större knall – och samtidigt hans bästa distanslopp i karriären.

Hakola överraskades av mellantiderna

Ristomatti Hakola gjorde en lyckad öppningssträcka i VM-stafetten, men i övrigt har hans vinter varit en total pannkaka. Dagens insats var en jätteskräll – inför loppet konstaterade Hakola att det realistiska är att sikta på en plats bland de 20 bästa.

– Det kändes inte så bra som det kan göra ibland. Jag var överraskad då jag fick höra mellantiderna.

– Det ska nog sägas att vi vallarna hade lyckats trolla överlägsna skidor till oss. Då jag såg hur överlägsen Kerttu var så tänkte jag att de inte kan ge oss så mycket sämre skidpar, skrattar Hakola.

Den finländska skrällduon lyckades klämma in sig i ett i övrigt norskt toppskikt. Johannes Høsflot Klæbo drygade ut sin ledning i totalcupen, då han lyckades slå Martin Løwstrøm Nyenget med drygt tio sekunder.

VM-hjälten Niko Anttola gjorde sitt första världcuplopp utomlands. Stjärnskottet inledde hårt, men trillade snabbt ned i fältet och slutade på 23:e plats – ett pinnhål under Markus Vuorela.

10 km klassiskt, Falun

1. Johannes H. Klæbo NOR 23.55,3
2. Martin L. Nyenget NOR + 10,7
3. Harald Ø. Amundsen NOR + 20,7
4. Pål Golberg NOR + 23,0
5. Perttu Hyvärinen FIN + 24,7
6. Ristomatti Hakola FIN + 30,4

7. Erik Valnes NOR + 32,6
8. Simen Hegstad Krüger NOR + 34,5
9. Didrik Tønseth NOR + 36,3
10. Calle Halfvarsson SWE + 36,4

22. Markus Vuorela FIN +1.18,1
23. Niko Anttola FIN +1.19,9
27. Lauri Lepistö FIN +1.24,4

Diskussion om artikeln