Strejk kan stoppa tågtrafiken på måndag – det här innebär det för resenärer
Tusen tågturer ställs in på måndag om lokförarstrejken inleds. Förhandlingar pågår men tonen har hårdnat.
Tiotusentals passagerare påverkas av en eventuell lokförarstrejk. Den är utlyst till midnatt mot måndag. Då tillåts endast nattågen komma fram till sina destinationer.
Dagligen kör VR omkring 800 närtågsturer och 200 fjärrtåg. De blir stående om det blir strejk.
VR hoppas ännu
VR:s servicechef Petri Martola hoppas ännu på förhandlingsresultat, men beklagar om det inte lyckas.
– Naturligtvis hoppas vi att det inte kommer någon strejk utan att förhandlingarna går smidigt och man når ett resultat snabbt. Men annars måste vi tyvärr annullera alla våra tåg från måndag, säger servicechef Petri Martola på VR.
Han beklagar om passagerarna drabbas, ifall det går så långt som till strejk, men tar inte ställning till lokförarnas krav.
VR avbokar automatiskt alla beställda biljetter, och pengarna återbetalas inom en vecka. Passagerare som vill omboka sina resor ska göra det före resan, och det kan i så fall göras utan extra kostnader.
Bussbolagen siktar på extra turer
VR ordnar inte någon ersättande trafik under en eventuell strejk. De som ändå måste ge sig iväg på resa får alltså fixa det på annat sätt. Trafikanterna har tydligen inte förberett sig på någon strejk, men bussbolagen uppges sträva efter fler bussar på existerande rutter i stället för tågtrafiken om det blir strejk.
Busstrafikens marknadsföringsorganisation Matkahuolto hade ännu på fredag ingen konkret information, men räknade med att många extra turer sätts in. Matkahuolto hänvisar till egna och de enskilda bussbolagens webbsidor och appar för att ta reda på vilka extra bussar som kan sättas in med kort varsel.
Tillsvidare har man på Matkahuolto inte sett någon ökning i biljettförsäljningen, men passagerarna uppmanas att boka sin biljett i god tid. Men det kan också komma tilläggsturer på kort varsel, som syns på bussbolagens webbsidor.

Hotande tågstrejk kan drabba tusen tågturer
Riksförlikningsmannen: Det är svårt
Nu hänger det på riksförlikningsmannen som ska utreda om det finns möjlighet för ett nytt medlingsbud, i en tredje kompromisslösning. Det hoppas alla på.
I en tweet skriver riksförlikningsmannen Anu Sajovaara att läget är svårt, men att hon fortsätter sondera för att eventuellt återkomma i helgen.
Om lokförarfacket och arbetsgivarmotparten Palta hade kunnat enas om ett avtal på torsdag eftermiddag, hade man sett mysande förhandlare som berömde varandra för ett gott förhandlingsresultat. Men så gick det inte, och nu hårdnar tonen.
Järnvägsunionens fullmäktige sa nej till avtalskompromissen på torsdag – man ville inte skjuta förbättringar inom arbetsvälfärden till arbetsgrupper för framtiden. Några stora löneförhöjningar uppges det inte ha varit fråga om.
”Absurt läge”
Arbetsgivarens representanter i Palta ansåg att de har kommit emot i fråga om arbetstidsarrangemang, familjeledigheter och välfärden på jobbet, i ett längre perspektiv. På Palta ifrågasätter man lokförarnas vilja att alls nå ett avtal.
I ett uttalande på torsdagen kritiserade förhandlingschefen Pasi Vuorio lokförarna för att hänsynslöst använda vanliga människors resplaner i utpressningssyfte för att få mer än alla andra inom branschen.
Det argumentet upprepades på fredagen i en tweet från Paltas VD Tuomas Aarto, som ansåg att läget är absurt. Han undrade varför den allmänna lönsökningslinjen inte nu duger för Järnvägsunionen.