Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat en arresteringsorder mot Putin – bidrar till isoleringen av honom

Uppdaterad 17.03.2023 21:50.
Vladimir Putin istuu pöydän ääressä. Pöydällä papereita ja mikrofoni.
Bild: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool

En arresteringsorder har utfärdats för president Putin och för Rysslands barnrättskommissionär på grund av olaglig deportering av ukrainska barn.

Den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

Putin anklagas för krigsbrott som begåtts i Ukraina. Olagliga deporteringen av ukrainska barn nämns specifikt, och en arresteringsorder utfärdas också mot Rysslands barnrättskommissionär Maria Aleksejevna Lvova-Belova.

Enligt domstolen finns det rimliga skäl att anta att de här personerna är skyldiga till olaglig deportering av befolkning och olaglig förflyttning av befolkning från ockuperade delar av Ukraina till Ryska federationen.

ICC-åklagaren: Hundratals ukrainska barn har förts från barnhem till Ryssland

Hundratals ukrainska barn har förts från barnhem till Ryssland, sa ICC:s chefsåklagare Karim Khan på fredagen efter att arresteringsordern för president Vladimir Putin och Maria Lvova-Belova hade utfärdats.

– Vi hävdar att många av dessa barn har getts vidare för adoption i Ryska federationen.

”Putin blir paria”

I och med ICC:s beslut kommer Putin att att mötas av begränsningar i sin frihet att resa till ICC:s 123 medlemsländer vilket ytterligare fördjupar isoleringen av honom.

Den tidigare ambassadören Stephen Rapp som arbetat med krigsförbrytelser under den tidigare presidenten Barack Obama, säger till nyhetsbyrån Reuters att ICC:s order gör Putin till paria.

– Om han reser riskerar han arrestering. Detta försvinner aldrig.

Putin är den tredje tjänstgörande presidenten som är mål för en arresteringsorder från ICC. De två övriga är Sudans Omar al-Bashir och Libyens Muammar Gaddafi.

Peskov: Oacceptabelt och ogiltigt

Ryssland har sagt att man inte erkänner ICC:s jurisdiktion.

Kremls talesman Dmitrij Peskov sa i en kommentar till beslutet på fredagen att ICC:s påståenden är upprörande och oacceptabla.

Han noterade också att Ryssland inte erkänner ICC:s jurisdiktion och att alla beslut av det här slaget följaktligen är ogiltiga för Ryska federationen ur rättssynpunkt.

Källor: Reuters, The Guardian