Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enligt Erdoğan gör Sverige inte tillräckligt, enligt Billström följer man memorandum

Tobias Billström
Bildtext Utrikesminister Tobias Billström
Bild: Silja Viitala / Yle

Turkiets president Tayyip Erdoğan ställer fortsättningsvis krav på Sverige.

Dörren till Nato har förblivit stängd för Sveriges del, och på fredagen kom det igen skarpa ord från turkiskt håll. Turkiets president Tayyip Erdoğan säger nej till ett svenskt Natomedlemskap så som det ser ut nu.

För Sverige finns det ingen Natotidtabell. President Erdoğan upprepade på presskonferensen med president Sauli Niinistö att Sverige fortfarande inte uppfyllt hans krav. Ett medlemskap kräver att Sverige anpassar sig.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger att det här inte var en utveckling som Sverige hade önskat.

– Men det handlar om när, inte om, vi ska bli medlemmar. Vår militära integration i Nato och det bilaterala samarbetet med Finland fortsätter.

Erdoğan: Sverige har öppnat sina armar för terrorism

Den turkiska presidenten gav inga positiva signaler till Sverige utan sa att det förekommer demonstrationer i Sverige som är negativa för Turkiet, och att det är något som han inte har sett i Finland. Enligt honom har Sverige öppnat sina armar för terrorism.

Erdoğan sa att han har gett Sveriges statsminister en lista på 120 terrorister men att de inte har utlämnats.

– Så länge de inte har gjort det kan vi inte ha en positiv inställning till Sverige. Så länge det inte finns några sådana steg och vi inte kan se några resultat kommer detta att vara vår inställning.

President Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan skakar hand i Ankara den 17 mars 2023.
Bildtext President Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i presidentpalatset i Ankara den 17 mars 2023.
Bild: Murat Cetin Muhurdar / EPA

Utrikesminister Billström: Sverige följer trepartsavtalet

Turkiet anser att Sverige inte har levt upp till det trepartsavtal som slöts i Madrid i fjol, och vill därför inte ratificera Sveriges ansökan.

Utrikesminister Tobias Billström sa på fredagen under en pressträff att Sverige gör allt för att följa det memorandum som skapades i Madrid mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Enligt Billström visar Madridavtalet svart på vitt vad Sverige ska göra.

– Vi gör inget mer och inget mindre än det som vi har åtagit oss att göra.

Sverige har en stark uppbackning av andra Natoländer

Billström hänvisade också till en lag som snart träder i kraft. Det innebär ändringar som är avsedda att möta hot från terrororganisationer som verkar i Sverige.

Enligt honom återstår det en del arbete för att vidta flera terrormotverkande åtgärder.

Han sa också att Sverige kan komma med besked som kan vara positiva eller negativa för Turkiet, men att Sverige har ett oberoende rättsväsende som verkar utan politisk inblandning.

På en fråga angående Ungerns inställning till Sverige svarade Billström att ”vi spekulerar inte i Ungernfrågan”.

Han konstaterade också att 28 av 30 Natoländer vill att Sverige ska gå med i Nato, och att det innebär att Sverige har en stark uppbackning av andra Natoländer.

Billström sa också att han uppskattade president Niinistös ”väldigt varma ord” – det vill säga Niinistös konstaterande om att Finlands Natomedlemskap inte är komplett utan Sverige.

Magdalena Andersson
Bildtext Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Magdalena Andersson: Inte bra för Sverige

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sa på en pressträff att Turkiets besked inte är bra för Sverige och inte bra för Nato. Hon sa också att om Ungern följer Turkiet och inte ratificerar Sveriges ansökan så har statsministern ett mycket hårt arbete framför sig.

Andersson anser ändå att Sverige nu är i en tryggare position än innan Natoansökan skickades in.

Hon varnade också för att olika påverkansoperationer kan komma att riktas mot Sverige.

Källor: Reuters, DN, SVT