Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vallachefen lämnar landslaget – passningen till kritikerna: ”Testa själva”

Mika Venäläinen talar med Juho Mikkonen.
Bildtext Mika Venäläinens karriär som landslagsvallare började redan 1997.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Mika Venäläinen lämnar posten som vallachef för Finlands längdlandslag efter säsongen. I fjol fick man inte så många mejl – i år har det kommit desto fler, säger Venäläinen till Yle.

Venäläinen tog över chefsposten för serviceteamet inför fjolårssäsongen. Detta efter att Martin Norrgård gjort sitt redan efter en säsong.

Sedan VM i Planica har det stått klart att Venäläinen stiger åt sidan efter säsongen. Det bekräftar han för Yle Urheilu.

– Två år var det längsta jag kunde tänka mig. Jag är klar efter Lahtis, kommenterar Venäläinen med hänvisning till världscupavslutningen nästa vecka.

– Det här är en slags överlevnadsprocess. Vi jobbar för idrottarna och fungerar som ett lag med hela serviceteamet. Synergin måste vara rätt bra.

Fått mycket feedback i vinter

Under Venäläinens första chefsår skördade landslaget stora framgångar i OS, där det blev hela sex medaljer. I vinter har det varit tyngre.

– Fjolåret var fenomenalt i sin helhet. I år har sjukdomar stört åkarnas förberedelser. Det gör att man har en sämre eftersmak.

Venäläinen medger att den här säsongen varit stressig. När resultaten uteblir flyttas rampljuset mot honom.

– I fjol fick man inte så många mejl. I år har det kommit desto fler.

– Jag efterlyser medmänsklighet. Vi försöker vara bättre än de andra varje dag, ingen är dålig med flit. Om det är någon som tror det så kan man komma och testa själv.

Diskussion om artikeln