Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Blir du gravid så bryts kontraktet”: Finländska topplagets villkor chockade nya spelaren – tidigare landslagsstjärna vittnar om liknande förbud utomlands

HPK firar en poäng.
Bildtext HPK har varit föremål för skandalrubriker.
Bild: Dani Branthin / Yle

HPK ville hindra sin volleybollspelare från att bli gravid – då satte Ronja Heikkiniemi ned foten. Tidigare landslagsstjärnan Saara Esko vittnar om liknande principer utomlands.

Budskapet var inte ett dugg otydligt i det kontrakt som volleybollspelaren Ronja Heikkiniemi erbjöds av toppklubben HPK år 2018. Ifall spelaren blev gravid under kontraktstiden skulle klubbens ekonomiska skyldigheter upphöra omedelbart.

Det kunde inte landslagsmeriterade Heikkiniemi acceptera. Till slut slopades den ovannämnda punkten i avtalet.

– Villkoret betyder ju i praktiken att spelaren pressas för att klubben ska kunna vara säker på att hon inte blir gravid. Det är en ordentlig begränsning av spelarens frihet utanför idrotten. Hur täcks man föreslå sånt? frågar sig Heikkiniemi för Yle Urheilu.

Det blev till slut bara en säsong i Tavastehus för henne. Något liknande fick hon inte vara med om i klubbarna hon spelade för i Finland eller Schweiz.

Ronja Heikkiniemis kontrakt med HPK.
Bildtext Ronja Heikkiniemi chockades av HPK:s krav.
Bild: Ronja Heikkiniemi

Många skandalrubriker

HPK – en av landets mest framgångsrika volleybollklubbar – har varit föremål för en hel del negativ publicitet på senare tid.

Mot slutet av året avslöjade STT att klubbens manager Ville Kalliomäki trakasserat flera spelare både fysiskt och verbalt.

Eveliina Rautiainen, som spelade i klubben mellan 2014 och 2018, kom med ytterligare avslöjanden från sin tid. Hon berättade om förnedrande viktprinciper, och avslöjade att hon insjuknade i en allvarlig ätstörning under sin tid i Tavastehus.

Ronja Heikkiniemi.
Bildtext Ronja Heikkiniemis karriär är för tillfället på is på grund av en skada.
Bild: Marko Melto / Yle

Heikkiniemi menar i sin tur att hon inte är den enda som fått ett ”barnlöshetsvillkor” framför sig.

– Jag känner till spelare som varit där efter mig och har haft det villkoret i sitt kontrakt.

Ligabossen: ”Väldigt märkligt”

Manager Kalliomäki lämnade klubben efter årtiondens tjänst då skandalrubrikerna kommit ut. Efterträdaren Vesa-Pekka Hirvioja har hunnit vara verksam i några veckor och betonar att man inte får avslöja kontraktsdetaljer.

Men han vill inte se några graviditetsvillkor i kontrakten som görs framöver.

– Det ska inte vara så år 2023. Det får vi lära oss av, vem det än är som gör kontrakten. Graviditet ska omfattas av samma regler som skador och sjukdomar, tycker Hirvioja.

Ligachefen Riia Martinoja hade inte hört om saken då Yle tog kontakt.

– Det låter väldigt märkligt. Det där hör inte till ett normalt kontrakt.

Och juristen Kaius Peltonen, tidigare ligaspelare i volleyboll som läst sig in på spelarkontrakt, menar att man i princip kan ha vad som helst med på ett kontrakt. Men om det finns något som bryter mot arbetsavtalslagen så är kontraktet ogiltigt.

Enligt Peltonen är graviditetsvillkoret ett praktexempel på det.

”Likadant i Tyskland och Italien”

Tidigare utlandsproffset Saara Esko känner igen graviditetsfrågan. 42-åringen lade av 2010 och spelade som proffs i Tyskland, Belgien och Italien.

– Jag hade nog sådana klausuler både i Tyskland och Italien. Då kändes det inte särskilt knepigt, i och med att det inte var aktuellt för mig.

Saara Esko spelar volleyboll.
Bildtext Saara Esko hör till Finlands bästa spelare genom tiderna.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ingen får förbjudas till graviditet, slår hon fast för Yle Urheilu.

– Å ena sidan förstår jag klubbarna, de behöver ju i så fall hitta en ersättare av samma nivå.

– Men det är klart att vem som helst ska få bli gravid. Det är inget som man alltid kan planera så mycket.

Märkligt villkor togs bort av friidrottsförbundet

Inga motsvarande fall kom fram då Yle Urheilu var i kontakt med grenförbunden i basket, fotboll och innbandy.

Men från en finländsk toppfriidrottare fick man veta att det i friidrottsförbundets tränarstödskontrakt ännu för ett par år sedan stod att stödet omfördelas vid fall av allvarlig skada eller graviditet.

Förbundets vd Harri Aalto betonar att det inte handlar om ett arbetsavtal, och att kontraktet speglar tränarkostnader. Till exempel vid fall av allvarlig skada går man igenom idrottarens situation på nytt för att få koll på om hen kan uppnå de uppsatta målsättningarna.

Aalto har ändå inte koll på varför villkoret funnits på avtalen, och varför det nu är borta.

– Vi uppdaterar kontrakten årligen.

– Jag tycker att det är jättebra att den klausulen är borta. Numera finns det en punkt för ”särskilda orsaker”, då vi kan gå igenom läget tillsammans med idrottaren.

Diskussion om artikeln