Kommer USA att hämnas på Ryssland efter drönarkraschen? Osannolikt, säger expert i Washington
Läget mellan USA och Ryssland är allt spändare efter incidenten där en amerikansk drönare tvingades kraschlanda i Svarta havet förra veckan. Men incidenten kommer knappast att leda till amerikansk vedergällning.
USA har presenterat videobevis på att det ryska stridsflyget avsiktligt skadat drönaren, genom att dumpa bränsle över den och flyga in i dess propeller, medan Ryssland hävdar att deras stridsplan inte orsakade kraschen. Frågan är hur USA tänker reagera på incidenten?
Det är en svår balansgång för den amerikanska utrikespolitiska ledningen, säger svensk-amerikanska säkerhetsforskaren Elisabeth Braw vid den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute i Washington.
– Å ena sidan vill USA signalera att detta är oacceptabelt, men å andra vill USA inte eskalera det känsliga läget. Om USA tänker ge tillbaka bör man göra det ganska snart, det är inget man kan sitta och fundera på en längre tid, säger den äldre forskaren Elisabeth Braw.
Incidenten där en amerikansk obemannad luftfarkost tvingades kraschlanda i Svarta havet har fått mycket uppmärksamhet i USA. Däremot har det inte funnits några högljudda krav på att USA ska ge tillbaka med militära medel. Förmodligen kommer USA den här gången att se mellan fingrarna.
– Jag tror inte på en amerikansk vedergällning eftersom det är för riskabelt, det var trots allt frågan om en obemannad farkost. USA kommer att läxa upp Ryssland i ord men inte i gärning.
Däremot kommer den amerikanska ledningen att vilja ge en tydlig signal till folket att man inte ryggar tillbaka och tar den nedskjutna kinesiska spionballongen som exempel.
– Man hänvisar till den handlingskraft man visade med den kinesiska spionballongen. I och med att vi då agerade behöver vi inte skicka en ny signal, säger Braw.
Flera incidenter i en svårdefinierad gråzon
USA befinner sig en ny utmanande situation. Den främsta geopolitiska fienden Kina skickar spionballonger, Ryssland tar ner en amerikansk drönare i internationellt luftrum och även andra länder som Iran testar gränserna.
Braw säger att USA inte har lyckats definiera hur man ska hantera dessa provokationer, speciellt sådana incidenter som inte når upp till krigströskeln men som heller inte är av fredlig karaktär.
– Det händer väldigt mycket på denna mellannivå som ligger under krigsnivå. Men USA har inte definierat vad som är oacceptabelt, när ett land har stigit över den här nya lägre tröskeln som sedan kräver en tydligare motreaktion.