Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De Gröna i Egentliga Finland kan ha svårt att profilera sig inför valet – partiet tror ändå starkt på ett extra mandat

Valarbete av De Gröna.
Bildtext Traditionellt valarbete vid sidan av hårt arbete på sociala medier ska ge den framgång De Gröna hoppas på i riksdagsvalet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

De Gröna i Egentliga Finland blev i riksdagsvalet 2019 några hundra röster från ett andra mandat. Nu satsar partiet stenhårt på att få in två kandidater i riksdagen.

– Vi har en stark kandidatlista med unga och äldre kandidater som har bred erfarenhet på många håll, säger valchef Jesse Kareinen. Sittande riksdagsledamoten Sofia Virta ställer upp för omval men för övrigt har vi också många andra starka namn.

Enligt Kareinen handlar det nu om att satsa hårt på slutspurten och valarbetet.

Unga kandidater från De Gröna.
Bildtext De Gröna i Egentliga Finland har ett brett kandidatfält. Här kandidaterna Aliisa Wahlsten, Riina Lumme och Janna-Riia Koivu då de deltar i en valdiskussion i Åbo.
Bild: Hannu Vähämäki / Yle

– Jag har stora förhoppningar på våra unga kandidater eftersom de använder sig av olika sociala medier för att nå fram till väljarna, säger Kareinen. Virta har lyckats bra med att få fram sitt budskap på Tiktok och det är viktigt att finnas där unga väljare rör sig.

Miljöfrågor är inte längre unikt

De Gröna i Egentliga Finlands valkrets vet att kampen om rösterna blir stenhård och de flesta partier Yle Åboland har talat med nämner att de vill växa och få in fler ledamöter i riksdagen.

– Jag vill inte peka ut något särskilt parti som är vår största konkurrent i regionen, säger Kareinen. Men vi har tre andra partier som har sin partiordförande som ställer upp i valkretsen så läget är minst sagt tufft.

Egentliga Finlands valkrets

Partiet strävar efter två platser i riksdagen som tidigare sagt, men Kareinen betonar att det inte är någon besvikelse ifall man inte lyckas nå sitt mål.

– Inte är det någon större besvikelse men samtidigt tror jag att vi har bra chans att nå bättre framgång nu än 2019, säger Kareinen. Våra kandidater har klarat sig bra på olika fronter i samhället och den bredden tror åtminstone jag att kan locka fler väljare att rösta på oss.

Men mycket beror förstås på hur vi klarar oss i det kommande valet och hur det går nationellt för partiet, slår Kareinen fast.

Skydd av Skärgårdshavet är en av de viktigaste målsättningarna

De Gröna går till val med ett gediget valprogram och Kareinen får chans att lyfta fram ett par av de viktigaste målen i Egentliga Finlands valkrets.

– Att skydda Skärgårdshavet och vår närmiljö är av högsta prioritet men också annat miljöarbete är viktigt, säger Kareinen. Dessutom vill vi kämpa emot klimatuppvärmningen och ser att hållbara trafiklösningar är ett sätt, och med det avser vi speciellt de stora banprojekt man diskuterat flitigt den senaste tiden.

En flygbild av skärgården, med många gröna öar och grå klippor som badar i solsken
Bildtext Skärgårdshavet är viktigt för De Gröna i regionen och partiet vill trygga finansieringen av skyddsarbetet.
Bild: Jaakko Ruola / Baltic Sea Action Group

De Grönas sits är på många sätt tuff i riksdagsvalet men den blir ännu tuffare nu eftersom nästintill alla andra partier också betonar miljöarbetet i sina valprogram.

– Vi tror på våra mål och ser att vi kan stå ut i mängden och hoppas på det sättet locka väljare att rösta på just oss, säger Kareinen.

Diskussion om artikeln