Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö i Morgonettan efter Turkietbesöket: Vi gör allt som är möjligt för Sveriges Natomedlemskap

Uppdaterad 19.03.2023 14:20.
President Sauli Niinistö om Sveriges Natoläge - Spela upp på Arenan

Vi är säkert klokare kring påsk, säger president Sauli Niinistö om tidtabellen för Finlands Natomedlemskap. Han hänvisar till vad Ungern och Turkiet meddelat om sina processer.

President Sauli Niinistö var gäst i Yles Morgonettan lördag morgon. Niinistö har precis kommit tillbaka från resan till Ankara där han träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som meddelade att Turkiet inleder processen för att godkänna Finlands Natoansökan.

– Det är förstås en lättnad, men vi måste komma ihåg att det här är en lång process, säger Niinistö.

Han upprepar också Finlands önskan att också Sverige blir Natomedlem.

Förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet fortsätter fortfarande.

Också Ungern har nu meddelat att Finlands och Sveriges Natoansökningar behandlas separat, och att landet röstar om ratificering av den finländska Natoansökan den 27 mars. Turkiet har också som mål att ratificera Finlands ansökan innan det turkiska valet den 14 maj.

President Niinistö vill inte sia om när Finlands Natoansökan kan vara godkänd av båda länderna.

– Vi är säkert klokare kring påsk.

Om Sverige: ”Vi har varit i samma situation i många år”

Också i en kort intervju för Svenska Yle efter medverkan i Morgonettan betonar Niinistö vikten av Sveriges Natomedlemskap.

– Det är inte viktigt bara därför att vi är goda vänner och grannar, utan jag ser att det finska medlemskapet inte är fullständigt utan Sverige. Det är direkt i Finlands intresse att också Sverige går vidare. Vi gör allt som är möjligt för det.

Hur ser försvarssamarbetet med Sverige ut i ett läge där Finland är Natomedlem men inte Sverige?

– Vi måste minnas att vi har gjort samarbete under en lång tid och att det har utvecklats hela tiden, tätare och tätare. I Harpsund fortsatte vi trepartsdiskussionerna mellan Sverige, Norge och Finland, säger Niinistö.

Han fortsätter med att påminna om att Finland i många år har varit i samma situation som Sverige möjligtvis nu kommer att vara ett tag.

– Även om vi inte har varit medlem i Nato har vi utvecklat vårt samarbete med Nato och Natoländer hemskt mycket, och det är någonting som säkert fortsätter med Sverige också.

I vilken anda har förhandlingarna med Turkiet förts när det gäller Sverige?

– Vi hörde i går kväll att han igen tog upp mycket svåra frågor, låt oss se hur det utvecklas. Jag litar på ett sätt på det president Erdoğan sa i juli, att det tar ett halvt år för Sverige att vara färdig med lagstiftningen, och han visste att den processen pågår i Sverige, säger Niinistö med hänvisning till Sveriges arbete med ny terrorlagstiftning.

– Jag tyckte att president Erdoğan kanske då gjorde det möjligt för sig själv att acceptera Sverige så fort lagstiftningen är färdig. Jag hoppas jag tänkte rätt.

Du hoppas fortfarande att båda är medlemmar till mötet i Vilnius?

– Jo.

Har det ställts likadana krav på Finland som det ställts på Sverige?

– Vi har fullgjort allt vi accepterade i avtalet i Madrid, och nu är de färdiga att ratificera vår ansökan.

Artikeln uppdaterad med Svenska Yles intervju klockan 12.

President Sauli Niinistö skakar hand med turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Svenska överbefälhavaren: Problematiskt om Sveriges Natomedlemskap dröjer

Turkiets mål är att ratificera Finlands ansökan innan mitten av maj.