Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tågstrejk allt mer sannolik – RAU:s ordförande: ”Inte alls hoppfull just nu”

Två vuxna och ett barn går mot ett tåg på en tågstation.
Bildtext I nuläget ser det ut som att lokförarna kommer inleda en strejk vid midnatt på måndag. Strejken skulle pågå tillsvidare.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Passagerartågen hotar stanna helt på måndag. Det går nämligen dåligt i förhandlingarna om lokförarnas nya kollektivavtal. Om ett resultat inte nås inleds strejken på måndag och den pågår tillsvidare.

Lokförarnas strejk blir allt mer trolig, säger Järnvägsunionen RAU:s ordförande Tero Palomäki till Yle Uutiset.

– Det ser väldigt dåligt ut i förhandlingarna. Vi försöker i morgon [söndag] igen och vi är redo att fortsätta i dag också, men om vi inte hittar en lösning står all tågtrafik stilla på måndag, säger Palomäki.

Också från arbetsgivarsidan Palta beskrivs situationen som ”mycket utmanande”.

– Förhandlingsläget är exceptionellt svårt. Två förlikningsförslag har förkastats och ett förhandlingsresultat har fallit. I morgon får vi se om något kan göras, men just nu är sannolikheten för att strejken blir av ganska stor, säger Paltas ordförande Tuomas Aarto.

Tero Palomäki säger att RAU i torsdags lade fram ett förslag för att undvika strejken, men att man inte fått något svar.

– Kanske vi får svar i morgon, men jag är inte alls hoppfull just nu, säger Palomäki.

Veckovilan väcker debatt

Den stora stötestenen i förhandlingarna just nu är frågan om veckovila.

– Som vi ser det skulle vi i det här läget kunna förhindra strejken genom att ändra ett stycke [i avtalet]. Mycket har vridits och väldigt lite är kvar, säger Tero Palomäki.

Enligt Palta ställer RAU för höga krav i fråga om veckovilan. RAU:s krav skulle leda till betydande kostnadseffekter, enligt arbetsgivarsidan.

– Det skulle också betyda att den allmänna gränsen skulle överskridas. På grund av det här har vi inte kunnat godkänna RAU:s krav. Kostnadseffekten av veckovilan, om den skulle genomföras som RAU vill, skulle bli cirka 1,5 procent, säger Tuomas Arto.

Tero Palomäki klädd i ljusblå skjorta och blå kavaj. Han står i en korridor och tittar in i kameran. Han ser bekymrad ut.
Bildtext RAU:s ordförande Tero Palomäki är inte så optimistisk i nuläget. Han tror att det blir strejk på måndag.
Bild: Hans Peter Dhuy / Yle

Strejk på obestämd tid

Enligt riksförlikningsman Anu Sajavaara kommer man på söndagseftermiddagen att lägga fram ett förslag till lösning på konflikten. Sajavaara säger att man under lördagen försökt komma på olika lösningar och alternativ för att undvika strejk.

Sajavaara säger att parterna är oense också om flera andra saker än veckovilan.

– Det finns också andra stora problem, men jag går inte in på dem i närmare detalj, säger Sajavaara till STT.

Den strejk som nu hotar bryta ut skulle gälla på obestämd tid. Det finns alltså inget slutdatum för strejken som sannolikt blir verklighet vid midnatt på måndag.

– Strejken tar slut när vi har en lösning, säger Tero Palomäki.

Tiotusentals passagerare skulle påverkas av en eventuell strejk. VR har redan sedan en tid tillbaka varnat för avvikelser i tågtrafiken på grund av ett pågående övertids- och skiftbytesförbud.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Junaliikenteen lakko on yhä todennäköisempi, työntekijäpuolen mukaan neuvottelut näyttävät tosi huonolta skriven av Tiina Karppi och Tero Valtanen. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.