Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk segerfest, Verneri Poikonen det blåvita utropstecknet i Falun-sprinten: ”Vet att jag är i form – bara väntat på att bli frisläppt från min cell”

Uppdaterad 18.03.2023 16:19.
Skistad spurtslog Sundling! - Spela upp på Arenan

Verneri Poikonen – Finlands enda semifinalist i fristilssprinten i Falun på lördagen. Herregud så mycket oljud, sa uppstickaren med ett brett leende på läpparna efteråt.

Fristilssprint är inte direkt finländarnas paradgren på skidvärldscupen. Därför var förväntningarna inte värst uppskruvade i Falun heller.

Tre herrar och två damer avancerade från prologen. En efter en såg de ut att åka ur i heaten.

Jasmin Kähärä, kvalelva och ett av de säkrare korten att kunna gå till semifinal, missade uppe på det högsta krönet och hann inte i kapp tättrion då de kom in på upploppet. Tiden räckte inte heller till för en lucky loser-biljett.

– Jag hamnade i säcken där. Synd, då skidorna fungerade bäst i hela heatet. Jag har blivit bättre på att kontrollera farten och se till att hålla andra åkare bakom mig på de lättare partierna. Ironiskt nog var det just det som gick snett i dag, säger Kähärä till Yle efteråt.

Och sen var det Kerttu Niskanens tur att åka ut. Niskanen, som vann den klassiska milen på fredagen, slutade femma i sitt heat.

– Jag hade krafter kvar på upploppet och såg att jag kunde ta rygg på Jessie Diggins. Tänkte att ”hon går ju garanterat vidare – det ska räcka för mig också”. Sen kroknade hon! Och då var det kört. Jag var fast i mitt spår och kunde inte köra om henne, grämer sig Niskanen.

Kerttu Niskanen utslagen i kvartsfinalen - Spela upp på Arenan

Poikonens skräll

På basis av kvalet skulle herrarna ha ännu sämre chanser att avancera. Verneri Suhonen avancerade som sista man till kvartsfinalerna och blev också sist i sitt heat.

Niilo Moilanen blev också flera sekunder från en lucky loser-biljett.

Men det innebar däremot att Verneri Poikonen för första gången i karriären lyckades – som andra LL-åkare – gå till semi.

I semifinalen var Poikonen ändå chanslös. Motståndet stavades Johannes Høsflot Klæbo, Lucas Chanavat, Edvin Anger, Calle Halfvarsson och Even Northug. Och Poikonen kom rätt väntat sist i mål.

Men det stör inte honom.

– Jag vet att jag är i form. Jag har ändå varit nära att gå vidare i klassisk sprint så har bara gått och väntat på att bli frisläppt från min cell i en skejtsprint också. Men herregud så mycket oljud den här publiken för, säger en uppenbart nöjd Poikonen efteråt.

”Försökte avvakta och lägga in stöten på slutet”

Det var framför allt i det första motlutet som Edvin Angers fans testade utmanarnas trumhinnor.

– Man hörde inte ens sina egna tankar, säger Poikonen och ler brett.

– Taktiskt visste jag ändå var planen var. Jag skulle försöka avvakta och lägga in en stöt på slutet, det är där mina styrkor är, säger den tidigare supersprintspecialisten.

– Men uppe på krönet då alla saktade ner så såg jag inte när de sen växlade upp. Det får vi skylla på att jag ändå är rätt oerfaren.

Poikonen sist i sin semifinal - Spela upp på Arenan

Segern i herrsprinten gick väntat till Klæbo. Han vann närmast före Erik Valnes och Federico Pellegrino.

I damernas final såg det ut att bli en lika övertygande seger för hemmafavoriten Jonna Sundling ännu då åkarna kurvade in på upploppet. Men där hittade Kristine Stavås Skistad nya krafter och flög förbi OS- och VM-ettan helt på samma sätt som i Drammen.

Se spurtstriden genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Det var ju kul. Både Jonna och Maja (Dahlqvist, trean) är starka så det känns bra att slå dem båda, säger Skistad i segerintervjun.

Diskussion om artikeln